Kajaneborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kajaneborgs ruiner
Litografi av hur borgen kan ha sett ut före 1716

Kajaneborg (-bå'rj), slottsruin på en holme i Kajana älv i Kajana stad i Finland, fi.: Kajaanin linna. Byggandet av fästningen påbörjades 1604 vid denna sedan länge naturliga knutpunkt för olika färdleder, på uppdrag av kung Karl IX som ett administrativt center och försvar av Kajanaland, som tillfallit Sverige vid freden i Värälä.

På 1660-talet utvidgades borgen betydligt av Per Brahe d.y.. Den höjdes med en våning och tidigare träkonstruktioner ersattes med sten. Kajaneborgs historia blev dock kort. Den var inte involverad i några strider före det stora nordiska kriget, då den efter en längre belägring intogs av ryska styrkor 1716, varefter de sprängde den. Vid freden i Nystad 1721 återgick området till Sverige, men återuppbyggnaden som dryftades, drog ut på tiden så att efter 1808-09 års krig stället inte längre var strategiskt viktigt.

På 1600-talet hade borgen också fungerat som fängelse och förvisningsort. Den hyste då den bemärkte svenska författaren Lars Wivallius (1634-1641) och historikern Johannes Messenius (1616-1635), vars uppgift var att skriva en nordisk historia som inkluderade Finlands folk.

Det fanns planer på att restaurera borgruinen på 1890-talet, men det blev tämligen halvhjärtat. Arkitekten Johan Jacob Ahrenberg var engagerad i restaureringsplanerna, och vidstående litografi kan också vara hans vision av hur borgen skulle ha kunnat restaureras. År 1936, då bron som leder över borgholmen breddades och förstärktes, gjordes också en mindre arkeologisk undersökning, och tegelkonstruktionerna från 1896 revs och snyggades till med gråsten. Ruinen är i dag en populär turistattraktion.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]