Kalaspuffar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kalaspuffar är ett varumärke för frukostflingor. Kalaspuffar har funnits sedan 1950-talet. Frukostflingorna tillverkades fram till 2006 av Quaker Oats Company som då sålde produkten till brittiska Big Bear Limited som tillverkar Kalaspuffar under företagsnamnet Honey Monster. Kalaspuffar består av puffade och rostade vetekorn smaksatta med en blandning av socker, glukossirap och honung. Kalaspuffar äts oftast till frukost tillsammans med mjölk eller filmjölk. Smaken är honungsaktig. Kalaspuffar är för många synonymt med produkten. Det finns dock andra flingproducenter som tillverkar samma typ av produkt, fast under annat namn.

Barnvänliga flingpaket med hög sockerhalt i puffarna har väckt en stark debatt, något som har fått tillverkaren att agera. Sedan augusti 2005 är sockerhalten i Kalaspuffar reducerad med 25 %. 2011 innehåller Kalaspuffar 35 % sockerarter.[1] Dessutom har Kalaspuffar Osötade tillkommit, som innehåller 2 % sockerarter, vilket finns naturligt i vetekornen. Inget socker eller sötningsmedel är tillsatt i den sistnämnda produkten.[2]

De samlarobjekt som medföljde i Kalaspufförpackningarna har bidragit till produktens popularitet: plastleksaker i form av tåg, bilar med fasta eller rullande hjul, båtar och flygplan. 1962 kunde man tävla om ett KP tält (totalt 2500 stycken), genom en kupong på paketet.

Förr fanns även varianten Kalasflingor.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om Kalaspuffar”. Kalaspuffar.se. http://kalaspuffar.se/?menu=about&page=about/index.php. Läst 8 december 2011. 
  2. ^ ”Marknadsföring av livsmedel till barn - hur gick det sen? – en undersökning maj/juni 2006”. Konsumentföreningen Stockholm. http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Global/Konsument%20och%20Milj%C3%B6/Rapporter/Livsmedel%20till%20barn_hur%20gick%20det%20sen_2006.pdf. Läst 26 oktober 2012. 
  3. ^ Bild på Kalasflingor-paket

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]