Kallvattenkuren

Kallvattenkuren
Badanläggning
Interiör av Kallvattenkuren vid Ronneby brunn. Foto ur Blekinge museums arkiv.
Interiör av Kallvattenkuren vid Ronneby brunn. Foto ur Blekinge museums arkiv.
Land Sverige
Region Blekinge
Kommun Ronneby kommun
Ort Ronneby
Adress Kurpromenaden 4
Arkitekt Svante Svensson
Byggherre Ronneby Helsobrunn
Ägare Ronneby kommun
Färdigställande 1904
Arkitektonisk stil Nystil (arkitektur)
Konstruktion Trästomme på stenfot
Byggnadsmaterial Träfasad med taktäckning av takpapp
Fasad av Kallvattenkuren vid Ronneby brunn. Foto av Bengt Lundgren, Riksantikvarieämbetet.
Fasad av Kallvattenkuren vid Ronneby brunn. Foto av Bengt Lundgren, Riksantikvarieämbetet.

Kallvattenkuren är en byggnadsminnesförklarad badanläggning som ingår i kurorten Ronneby brunn som är av riksintresse för kulturmiljövården. Idag (2022) inhyser byggnaden utställning om fynden av skeppet Gribshunden och järnåldersbyn Västra Vång, och ett projektkontor för ett framtida museum i Ronneby.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden uppfördes 1904 på uppdrag av bolaget Ronneby Helsobrunn med syftet att erbjuda kallvattenbad till kurortens gäster av 1:a klass. Byggnaden är uppdelad i två hallar, en för damer och en för herrar, med vardera en kallvattenbassäng. I byggnadens mittersta del fanns en värmeanläggning med bastu, vid tiden kallad för värmestuga. I denna del av byggnaden erbjöds också elektriska ljusbad och det fanns värmeskåp för behandling av patienter. I byggnadens lägre delar löper arkader med pelare och rundbågar av träkonstruktion med plats för ombyte och bad i separata badkar. I dessa kar kunde patienten behandlas sittande av badanläggningens personal. Verksamheten i Kallvattenkuren fortsatte fram till hälsobrunnen som helhet upphörde 1939 med anledning av andra världskrigets utbrott.

Byggnaden genomgick en ombyggnad 1947 då bassängerna lades igen och hyttinredningen avlägsnades. Sedan slutet av 1940-talet användes byggnaden för lättare industriändamål med bland annat knytning till den läderfabrik som fanns i Ronneby stad. Sedan tiden strax före millennieskiftet användes byggnaden för kontorsändamål då byggnaden återigen byggdes om invändigt och försågs med kontorsmoduler i postmodern stil med ramverk av aluminium och invändiga glastak.

Museifunktion[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2019 används byggnaden som utställnings- och projektkontor för Ronneby kommuns projekt att etablera ett museum i staden, Projekt Gribshunden - Drömmen om ett museum. Utställningen visar skeppet Gribshunden och järnåldersbyn Västra Vång - unika fynd som berättar Ronnebys historia.

I samband med den ändrade användningen gav Ronneby kommun respektive Länsstyrelsen i Blekinge län tillstånd för att återställa delar av byggnaden och plocka bort delar av de kontorsmoduler som inrymts i byggnadens norra del.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Länsstyrelsen Blekinge Län, red (1983). Kulturminnesvårdsprogram för Blekinge län 
  • Lönnbom, Ingemar (2015). Blekinges byggnadsminnen - En källa till vår historia. Länsstyrelsen Blekinge Län, utgivningsort Karlskrona, språk: svenska 
  • Björkquist, Karl-Axel; Beijer, Per, red (1987). Kring en åkrök: Ronneby - stad och bygd. Karlshamn: Lagerblad. Libris 7792377. ISBN 91-970757-8-7 
  • Svensson, Björn O. (2000). I med- och motgång: Ronneby under ett årtusende. Ronneby: Studieförb. Vuxenskolan. Libris 8237503 
  • Ronneby kommuns webbplats.