Kamskrake

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kamskrake
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Kappensäger männlich seitlich 050501.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Änder
Anatidae
Underfamilj Merginae
Släkte Lophodytes
Reichenbach, 1853
Art Kamskrake
L. cucullatus
Vetenskapligt namn
§ Lophodytes cucullatus
Auktor Linné, 1758
Synonymer
Mergus cucullatus
hona
hona
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kamskrake[2] (Lophodytes cucullatus) är en fågel i familjen änder som ensam existerande art förs till släktet Lophodytes vilken tillhör underfamiljen Merginae. Tidigare fördes den till släktet Mergus.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i träsk och trädbeväxta dammar i norra delarna av USA och södra Kanada. De är kortflyttare och övervintrar i USA där det finns öppna vattenytor i dammar, sjöar och floder. Man har konstaterat att det har förekommit felflugna individer som har dykt upp i Europa men på grund av att de är vanliga parkfåglar runt om i världen kan man bara med säkerhet konstatera ringmärkta individer som vilda och inte parkrymlingar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

De föredrar att bygga sitt bo i trädhålor i närheten av vatten men nyttjar även lediga och tillgängliga holkar uppsatta för brudand (Aix sponsa). De bildar par i början av vintern.

Beteende och föda[redigera | redigera wikitext]

De dyker och simmar under vatten efter föda vilket består av småfisk, kräftdjur och vatteninsekter.

Fossilt fynd av besläktad art[redigera | redigera wikitext]

Man har funnit ett fossilt fynd av en and från sen pleistocen i Vero Beach i Florida, som först beskrevs som Querquedula floridana (ett släkte som nu slagits samman med släktet Anas), men efter ytterligare undersökningar fann man att den fossila anden är nära besläktad med kamskrake och har nu det vetenskapliga namnet Lophodytes floridanus. Dock är det exakta släktförhållandet mellan dessa båda arter än så länge okänt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är delvis översatt från engelska wikipedias artikel Hooded Merganser, läst 2 september 2007 där följande källor anges:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Lophodytes cucullatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]