Kanarietall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kanarietall
Caldera de Taburiente La Palma.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Barrväxter
Coniferophyta
Klass Pinopsida
Ordning Pinales
Familj Tallväxter
Pinaceae
Släkte Tallsläktet
Pinus
Art Kanarietall
P. canariensis
Vetenskapligt namn
§ Pinus canariensis
Auktor Aiton
Hitta fler artiklar om växter med

Kanarietallen (Pinus canariensis) är ett träd inom tallsläktet som ursprungligen växer på Kanarieöarna. Arten är av subtropisk typ och tål således inte lägre temperaturer än −6 till −10 °C. . I sitt naturliga habitat växer den under extremt varierande regnfall, från mindre än 300 mm till flera tusen, mest på grund av skillnader i dimmfångst av trädkronorna. Under varma förhållanden är detta en av de mest torktåliga tallarna, som överlever med mindre än 200 mm per år.

Kanarietallen är ett stort, städsegrönt träd som vanligtvis blir 35-40 meter högt, i exceptionella fall 60 meter. Trädet har en rak stam som kröns av en konisk krona. Grenarna är uppåtriktade som på en kandelaber och de 15-30 cm långa barren är gröna eller gulgröna och ordnade i samlingar om tre. Trädets närmaste släktingar är grektall (Pinus brutia), terpintintall (Pinus pinaster) och Pinus roxburghii.

Kanarietallen har minskat en del på grund av överavverkning och det är endast Teneriffa och La Palma som fortfarande har kvar stora skogar. Det är det högsta trädet på Kanarieöarna.