Kanotslalom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världscupen i kanotslalom 2002 i Augsburg, damer

Kanotslalom är en tävlingssport som går ut på att föra en kanadensare eller kajak på snabbast tid genom portar som hänger över banan. Varje port består av två stänger som är antingen röda/vita eller gröna/vita, och portarna ska passeras i nummerordning. De röda portarna ska passeras uppströms och de gröna nedströms. Nuddar åkaren någon av käpparna får han eller hon ett tidstillägg på två sekunder. För att korrekt passera en port krävs att "hela huvudet och en del av kanoten" passerar mellan käpparna. Missar åkaren en port eller passerar genom porten åt fel håll får åkaren 50 sekunders tidstillägg. Att passera en port med huvudet under vattnet räknas också som en missad port.

En tävlingsbana består av en cirka 250 meter lång fors med 18 till 25 portar som skall passeras i nummerordning. Grönvita portar passeras nedströms. Sex eller sju portar passeras uppströms och är rödvita. Portkäpparna hänger cirka 25 cm över vattenytan. En port består av två käppar och är 120 till 350 cm bred. En tävling består av två åk, där bästa åket räknas.

Kanotslalom är en olympisk sport och har varit med i spelen 1972 och från 1992.

Från och med 2009 är det även tillåtet att ha portar med en käpp som då ska passeras på ena sidan. Vilken sida det är ska tydliggöras genom att en andra portkäpp ställs på land på den sidan som käppen i banan ska passeras.

Det finns flera olika grenar inom sporten. K1 kallas grenen där paddlaren sitter ned i kajaken och paddlar med en dubbelpaddel. C1 kallas grenen där paddlaren sitter på knä i kanadensaren och paddlar med en enkelpaddel. Dessutom finns även C2 där två paddlare sitter i samma kanot. Alla olika grenar kan på tävling paddlas individuellt och i lag om tre kajaker/kanadensare.

Sporten är väldigt liten i Sverige och det finns ett hundratal aktiva. Varje år ordnas cirka fem stycken Sverigecup deltävlingar, SM samt några övriga tävlingar. Några klubbar har på senare år gjord stora ungdomssatsningar och antalet aktiva ökar varje år.

Klubbar med en aktiv ungdomssektion är: Nyköpings Forspaddlare, Kanotklubben Strömstararna, Falu kanotklubb, Åmsele Forspaddlare och Floda Forsfarare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]