Kaprifolväxter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaprifolväxter
Symphoricarpos albus.jpg
Snöbär (Symphoricarpos albus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningVäddordningen
Dipsacales
FamiljKaprifolväxter
Caprifoliaceae
Vetenskapligt namn
§ Caprifoliaceae
AuktorJuss. nom. cons.
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Kaprifolväxter (Caprifoliaceae) är en växtfamilj i klassen trikolpater. Den innefattar buskar, som ofta är slingrande eller krypande och har sambladig, vanligen mer eller mindre tydligt tvåläppig krona, fäst ovanpå fruktämnet. Familjen, som inte är särskilt artrik, tillhör den norra tempererade zonen och bergstrakterna av den heta.

Arter[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns ett släkte som ursprungligt, men flera arter odlas och har förvildats. Vanligast i odling är vildkaprifol (Lonicera periclymenum) och snöbärsbuske (Symphoricarpos albus). Denna ska ej förväxlas med snöbollsbuske, som är en odlad, steril variant av olvon (Viburnum opulus 'sterile').[1]

Tidigare släkten[redigera | redigera wikitext]

Flera släkten som tidigare ingick i kaprifolväxterna har numera flyttats till andra familjer, exempelvis linneasläktet (Linnaea) och paradisbusksläktet (Kolkwitzia) som numera ingår i linneaväxter samt getrissläktet (Diervilla) och prakttrysläktet (Weigela) som ingår i getrisväxter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Caprifoliaceae, 1904–1926.