Kapten Sabeltand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Geir-Atle Johnsen utklädd till Kapten Sabeltand

Kapten Sabeltand (norska: Kaptein Sabeltann) är en uppdiktad sjörövare skapad av den norske musikern och författaren Terje Formoe. Kring Kapten Sabeltand finns en hel rad med filmer, CD-skivor, böcker, PC-spel och annat material. På Kristiansands Djurpark framförs årligen en familjeföreställning med Kapten Sabeltand i huvudrollen. Föreställningen spelas på natten. På djurparken finns också en "Kapten Sabeltand-värld". I Norge är Kapten Sabeltand omåttligt populär bland små barn.

En del av materialet finns översatt till svenska.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Kapten Sabeltand är ledaren för ett band av pirater och kallar sig själv "kungen på havet". Han jagar ofta guld som han kan känna doften av. Hans närmaste man är Langemann. De klumpiga enäggstvillingarna Pelle och Pysa är också med i piratgänget, liksom Benjamin som är bra på ordvitsar. Dessa seglar i skeppet "Den svarta damen".

Pinky är en pojke som ofta följer med piraterna ut på äventyr. Pinky har en vän i flickan Sunniva. Sunniva bor hos sin tant Bessa och farbror Ruben, som driver ett värdshus i den lilla byn Kjuttaviken.

Det finns också några personer med trollkunskaper, Mirjam av Gral och Greven av Gral, som bor på ön Gral. Greven av Gral har några medhjälpare: Grisk, Grufull och Slu.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]