Karin Nelson

Från Wikipedia
Karin Nelson
Född4 september 1960[1] (63 år)
Skellefteå landsförsamling[1], Sverige
Medborgare iSverige[2][1]
SysselsättningOrganist
Webbplatskarinnelson.se
Redigera Wikidata

Karin Nelson, född 4 september 1960 i Boviken norr om Skellefteå, är en svensk professor i orgel- och orgelinterpretation.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Karin Nelsons far var självlärd kantor i Boviken, hon studerade piano för organisten Bengt-Arne Harlin i Skellefteå landskyrka och därefter till musiklärare och kyrkomusiker vid musikhögskolorna i Piteå och Göteborg, samt genomförde diplomutbildning i Göteborg och studier i orgel- och cembalospel vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam.

Nelson har varit organist i Hagakyrkan, lärare på kyrkomusikerutbildningen i Göteborg och professor i orgel och orgelimprovisation vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Sedan 2013 är hon professor vid Norges musikhögskola i Oslo.

Hon disputerade 2010 med avhandlingen Improvisation and Pedagogy through Heinrich Scheidemann’s Magnificat Settings, som handlar om orsaken till notation i norra Tyskland under 1600-talet då organister annars i huvudsak var kända för sin förmåga att improvisera. Förutom konsertverksamhet i Sverige och utomlands har hon gjort ett flertal radio- och CD-inspelningar.

Karin Nelson är gift med orgelbyggaren Karl Nelson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Sveriges befolkning 2000, Sveriges Släktforskarförbund, 2020, Nelson, Karin Gunilla, läst: 5 februari 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ Libris, 26 mars 2018, läs online, läst: 24 augusti 2018.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]