Karlsborgsbanan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karlsborgsbanan
Karlsborgsbanan_vid_Molltorp_20061202.jpg
Karlsborgsbanan vid Mölltorp 2006.
Allmänt
PlatsSverige
SträckaSkövde CKarlsborg
Anslutande järnvägslinjerVästra stambanan
Organisation
Invigd1876
NedlagdTibro–Karlsborg 2003[1]
Skövde–Tibro 2008[2]
ÄgareStaten
Infrastruktur­förvaltareTrafikverket
Tekniska fakta
Längd44 kilometer
Antal spårEnkelspår med mötesspår
Spårvidd1435 millimeter (normalspår)
ElektrifieradJa
Linjekarta
 v  r 
Pier
Göta kanal
Unknown BSicon "exKDSTa"
Rödesund
Unknown BSicon "exBHF"
Karlsborg
Unknown BSicon "exABZgl" Unknown BSicon "exKDSTeq"
Karlsborgs fästning
Unknown BSicon "exBHF"
Mölltorp
Unknown BSicon "exBHF"
Fagersanna
Unknown BSicon "exBHF"
Tibro
Unknown BSicon "exhKRZWae"
Bro över Tidan
Unknown BSicon "exBHF"
Igelstorp
Unknown BSicon "lCONTg@F" Unknown BSicon "exhKRZWae"
Bro över Ösan
Unknown BSicon "eABZg+l" Unknown BSicon "exSTRr"
Västra stambananmot Stockholm
Station on track
Skövde
Continuation forward
Västra stambananmot Göteborg

Karlsborgsbanan, även Statsbanan Skövde-Karlsborg, är en järnväg mellan orterna Skövde, Igelstorp, Tibro, Fagersanna, Mölltorp och Karlsborg. Den öppnades den 27 juli 1876 för allmän trafik och har alltid varit i statlig ägo. Det huvudsakliga syftet med banan var att förse Karlsborgs fästning (färdigställd 1909) med en fraktväg för krigsmateriel, men den förlorade snabbt sitt syfte i och med att fästningen nästan genast efter färdigställandet blev omodern. Järnvägen levde dock vidare, och den elektrifierades 1937.

Persontrafiken fortsatte till 1986 då den, som på de flesta mindre banor på den här tiden, lades ned. Spåret revs dock inte upp, eftersom godstrafik fortfarande pågick. 1993 lades dock även godstrafiken ner. Ett par år senare återupptog ett privat företag godstrafiken mellan Skövde och Tibro, men delen Tibro–Karlsborg förblev outnyttjad. Våren 2003 stängdes den därför av för trafik.

Järnvägsfrämjandet och Föreningen Karlsborgsbanan ville rädda banan från upprivning och förmå Västtrafik att börja köra persontrafik på sträckan igen. Enligt information från Trafikverket skall underhåll upphöra snarast på hela sträckan, vilket möjliggör slutlig avveckling av Karlsborgsbanan efter de tre år som stipuleras i förordningen om statens spåranläggningar.[förtydliga]

Det är sedan den 29 augusti 2008 beslutat att järnvägen mellan Tibro och Karlsborg kommer att rivas upp och att underhållet kommer dras in på resterande del av banan mellan Skövde och Tibro. Beslutet är dock överklagat av Karlsborgs kommun, vilket har gjort att banan ännu inte har rivits upp. Spåren är dock delvis överasfalterade.

Sedan 1986 har befolkningen i Karlsborg minskat med knappt 20 procent och i Tibro med ca 10 procent.[förtydliga] Persontrafiken har ersatts av busstrafik på sträckan Karlsborg–Tibro–Skövde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]