Karo Pharma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karo Pharma AB
Karo pharma small.png
Org.nr 556309-3359
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq NordicKARO
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Maria Sjöberg
Vd

Anders Lönner
Styrelseordförande

Henrik Palm
Finansdirektör
Bransch Läkemedel
Produkter Läkemedel
Receptfria läkemedel
Handikapphjälpmedel
Medicintekniska produkter
Antal anställda ~40 - December 2014
Historia
Grundat 1987
Grundare Jan-Åke Gustafsson
Ekonomi
Omsättning 347,3 miljoner SEK
Rörelseresultat 29,6 miljoner SEK
Vinst efter skatt 91 miljoner SEK
Tillgångar 1 635 miljoner SEK
Eget kapital 712,3 miljoner SEK
Övrigt
Webbplats karopharma.se
Fotnoter Siffror från 2016 års bokslut.[1]

Karo Pharma (fd. Karo Bio) är ett svenskt börsnoterat (Nasdaq NordicKARO) hälsovårdsföretag med huvudkontor på Nybrokajen i Stockholm och forskningscentrum i Novum Forskningspark. Karo Pharma utvecklar och säljer produkter till apotek och direkt till sjukvården. Under 2016 sker ett namnbyte till Karo Pharma (från Karo Bio)[2]

Företaget har en portfölj med flera läkemedel i preklinisk fas men sedan 2014 sker all forskning virtuellt och projekten är under utlicensiering. Företaget är i grunden ett renodlat bioteknik-företag men har under senare år ändrat inriktning till att ha en mer marknadsnära verksamhet för att öka lönsamheten i bolaget.

Anders Lönner är sedan 2014 arbetande styrelseordförande och innehar ungefär 5% av bolagets aktier och röster.[3]

Karo Pharmas huvudkontor på Nybrokajen i Stockholm sedan 2016

Företaget grundades 1987 av Jan-Åke Gustafsson som inte längre är aktiv inom bolaget.

Projekt i utveckling[redigera | redigera wikitext]

RORgamma[redigera | redigera wikitext]

Den nukleära receptorn RORgamma har i ny forskning visats ha en stor roll i utvecklingen av autoimmun sjukdomar, som exempelvis psoriasis, multipel skleros och ledgångsreumatism. Forskningsprojektet ska ta fram olika substanser och utvärdera deras förmåga att hämma RORgamma-aktivitet, en så kallad ligand.[4]

Under 2011 ingick Karo Pharma i ett licensierings-avtal om projektet RORgamma med Pfizer som nu driver projektet i egen regi. Karo Pharma har i samband med samarbetet rätt till betalningar när projektet når vissa delmål och ersättning på eventuell försäljning. Pfizer har dock ensamrätt på alla produkter som utvecklas ur forskningsprojekten och ansvarar för all vidare finansiering sedan samarbetsavtalet.[5]

I september 2013 nås första milestone i samarbetet vilket utlöste den första betalningen till Karo Pharma från Pfizer. Totala möjligheter till utbetalningar uppges uppgå till cirka 200 miljoner USD exklusive ersättning på försäljning.[6]

Karo Pharma uppger att projektet har hög innovativt och hög prioritet för deras samarbetspartner.

ERbeta MS och Cancer[redigera | redigera wikitext]

ERbeta projekten använder kroppens östrogenreceptorer och vill förmedla de positiva effekter som medicinsk behandling av dessa kan ha. Traditionellt har behandling av östrogenreceptorerna varit begränsad då det har inneburit ett antal hälsorisker, dessa risker är speciellt förknippade med ERalfa-receptorn.

Karo Pharma var med om att upptäcka ERbeta-receptorerna under 1990-talet.

ERbeta- till skillnad från ERalfa-receptorn tycks kunna förmedla de goda effekterna av östrogen och utan de förhöjda riskerna för bland annat cancer och blodproppar som östrogen har på östrogenreceptorn ERalfa.[7]

Projekten söker samarbetspartner.

T268A[redigera | redigera wikitext]

Glukosoxidasens uppbyggnad

Karo Pharma tog i samband med förvärvet av Tanomed AB över rättigheterna till en förkylningsspray i utvecklingsfas. Sprayen består av enzymet glukosoxidas och glukos som i närvaro av varandra ger ifrån sig väteperoxid som även en naturligt stark normalflora ger ifrån sig. Väteperoxiden har en antibakteriell effekt och kan på så viss motverka rhinovirusinfektioner i näsan.[8]

Forskningen har visat att de vanligaste förekommande förkylningsviruset var väldigt känsligt för effekten av glukosoxidas, vidare har även forskningen visat att normalflorans bakterier tål glukosoxidasens verkan till skillnad från behandling med antibiotika som i många fall skadar normalfloran.

Glukosoxidasens verkan på förkylningsvirus upptäcktes av överläkaren Krister Tano som specialiserar sig på ÖNH-sjukdomar och fick namnet Tango Nasal.[9] Glukosoxidas förekommer i naturligt i bland annat honung, vissa svampar och insekter, vilket Krister Tano uppger ökar möjligheterna för att förkylningssprayen ska nå marknaden då den består av naturliga ämnen som redan är starkt dokumenterade.[10]

Projektet uppges vara nära att nå marknaden med stor potential men ytterligare kliniska studier ska genomföras för att stärka dokumentationen.

BabySlide[redigera | redigera wikitext]

Babyslide är en patenterad produkt under utveckling som uppges ha möjlighet att minska antalet svåra bristningar under förlossning hos kvinnor. Produkten verkar genom att stödja vävnaden där det är vanligast att bristningar sker.

Knut Haadem vid kvinnokliniken i Helsingborg har tillsammans med kollegor visat att skyddet har minskat antal svåra bristningar såväl som ökat antalet kvinnor som är helt utan bristningar. Studien har gjorts på ungefär 1000 förlossningar vid kvinnoklinikerna i Helsingborg.[11]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Förvärv[redigera | redigera wikitext]


Karo Pharma
Förvärvat

BioPhausia ABAllévoSwereco Group AB
Apropharm ASDnE Sverige AB
Medcore ABTanomed ABAvvytrat

RORGammaERBeta CancerSöker samarbetspartner

ERBeta MS

 • BioPhausia AB för 908 miljoner SEK. BioPhausias portfölj består en antal receptbelagda läkemedel under välkända varumärken, exempelvis Mollipect, Lithionit, Citodon, Paraflex, Laxabon och Solvezink. Utöver dessa ingår i förvärvet rättigheter till ersättning på Medivirs prekliniska projekt MIV-802 för behandling hepatit C. I samband med förvärvet föreslogs en nyemission om 375 miljoner SEK för att finansiera en del av kostnaden. För resterande del upptogs ett banklån.
 • Allévo för 60 miljoner SEK. Varumärket avyttrades från Cederroth. Allévo består av ett antal produkter inom området viktkontroll. Efter förvärvet ansvarar Karo Pharma för den fortsatta marknadsföring. Vid förvärvet genererade varumärket en årig omsättning på ungefär 61 miljoner SEK.
 • Swereco Group AB[12] för 250 miljoner SEK. Företaget marknadsför hjälpmedel för funktionsnedsatta och hade under 2014 en årlig omsättning på ungefär 150 miljoner SEK. Företaget innehar varumärkena Swereco, Mabs, Dosset och YesNo.
 • Apropharm AB för 100 miljoner SEK. Företagets produktportföljen består av apoteksprodukter som marknadsförs i Sverige och Norge. Omsättningen under 2014 uppgick till ungefär 50 miljoner SEK med ett rörelseresultat på 12 miljoner SEK.[13] Apropharm äger bland annat varumärket Triolif som har lanserats på apotek i Norden. Den svenska delen av förvärvet är upplöst genom fusion.
 • Medcore AB [14][15] för 18 miljoner SEK. Det uppköpta bolaget marknadsför framförallt medicintekniska produkter primärt inom diabetes, anestesi och kirurgi direkt till sjukhus och apotek. MedCore AB var innan förvärvet noterat på Alternativa aktiemarknaden, i och med förvärvet riktades ett kontanterbjudande till MedCores aktieägare och senare en tvångsinlösen för kvarstående aktier. Förvärvet la grunden för Karo Pharmas Medical Supply verksamhet.
 • Tanomed AB för 20 miljoner SEK. Köpet gav Karo Pharma rättigheterna till förkylningsprodukten T268A.[16]

Samarbeten[redigera | redigera wikitext]

 • Under 2016 kommer Karo Pharma och Oasmia Pharmaceutical överens om ett samarbetsavtal där Oasmia tar över rättigheterna och utveckling av cancerprojektet KB9520. Köpeskillnaden uppgick till ungefär 25 miljoner SEK i form av nyemitterade aktier i Oasmia. Karo Pharma är enligt samarbetet berättigade till 20% av framtida intäkter som projektet kan inbringa. I samband med upprättandet av samarbetet föreslås Anders Lönner till ny styrelseordförande i Oasmia.[17]
 • I början på 2015 ingick Karo Pharma i ett samarbetsavtal med tyska läkemedelsföretaget Dr. Wolff kring produkten Vagisan som nu marknadsför till apotek genom Karo Pharmas befintliga verksamhet. Vagisan är en receptfri produktserie för behandling av torra slemhinnor i underlivet hos kvinnor.[18]
 • Under 2011 trädde Karo Pharma in ett samarbete kring projektet RORgamma med Pfizer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Karo Pharma BOKSLUTSRAPPORT 2016”. http://mb.cision.com/Main/72/2201082/635553.pdf. 
 2. ^ Direkt. ”Karo Bio får nytt namn i morgon”. SvD.se. http://www.svd.se/karo-bio-far-nytt-namn-i-morgon. Läst 13 juni 2016. 
 3. ^ ”Största aktieägare | Karo Bio”. karobio.se. http://karobio.se/investormedia/storsta-aktieagare. Läst 2 juli 2016. 
 4. ^ ”RORgamma | Karo Bio”. karobio.se. http://karobio.se/projektportfolj/rorgamma. Läst 16 juni 2016. 
 5. ^ ”Nytt forskningssamarbete”. https://www.pfizermedica.se/news/-/asset_publisher/gUg9/content/nytt-forskningssamarbete/10133#. Läst 16 juni 2016. 
 6. ^ ”KARO BIO MEDDELAR FÖRLÄNGNING AV SAMARBETET MED Pfizer”. http://karobio.se/investormedia/pressreleaser/pressrelease?pid=785600. Läst 27 juni 2016. 
 7. ^ ”ERbeta MS och cancer | Karo Bio”. www.karobio.se. http://www.karobio.se/projektportfolj/en-plattform-med-manga-mojligheter. Läst 16 juni 2016. 
 8. ^ ”T268A - Förkylningsspray | Karo Bio”. www.karobio.se. http://www.karobio.se/projektportfolj/t268a-forkylningsspray. Läst 16 juni 2016. 
 9. ^ Radio, Sveriges. ”Revolutionerande hjälp vid förkylningar - P4 Norrbotten”. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5407809. Läst 16 juni 2016. 
 10. ^ ”Ny nässpray kortar förkylning - Krister Tano, överläkare i öron-näsa-halssjukdomar, universitetslektor, Sunderby sjukhus”. Vimeo. https://vimeo.com/62324150. Läst 2 juli 2016. 
 11. ^ ”http://karopharma.se/projektportfolj/nytt-projekt-babyslide/”. karopharma.se. http://karopharma.se/projektportfolj/nytt-projekt-babyslide/. Läst 31 augusti 2016. 
 12. ^ ”Karo Bio köper Swereco”. Affärsvärlden. http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3935452.ece. Läst 13 juni 2016. 
 13. ^ ”KARO BIO FÖRVÄRVAR APROPHARM | Placera”. www.avanza.se. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/09/01/karo-bio-karo-bio-forvarvar-apropharm.html. Läst 13 juni 2016. 
 14. ^ ”KARO BIO RIKTAR KONTANTERBJUDANDE TILL MEDCORES AKTIEÄGARE”. http://www.medcore.se/wp-content/uploads/Karo_Bio_PR_Riktad_inlosen_Medcore_2016.pdf. Läst 27 juni 2016. 
 15. ^ ”KARO BIO FÖRVÄRVAR MER ÄN 90 PROCENT AV AKTIERNA I MEDCORE | Placera”. www.avanza.se. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/10/28/karo-bio-karo-bio-forvarvar-mer-an-90-procent-av-aktierna-i-medcore.html. Läst 13 juni 2016. 
 16. ^ ”KARO BIO SLUTFÖR FÖRVÄRV AV FÖRKYLNINGSPRODUKT GENOM EMISSION | Placera”. www.avanza.se. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/04/27/karo-bio-karo-bio-slutfor-forvarv-av-forkylningsprodukt-genom-emission.html. Läst 13 juni 2016. 
 17. ^ ”http://karopharma.se/karo-pharma-ingar-samarbetsavtal-for-cancerprojekt/”. karopharma.se. http://karopharma.se/karo-pharma-ingar-samarbetsavtal-for-cancerprojekt/. Läst 24 oktober 2016. 
 18. ^ ”KARO BIO TECKNAR AVTAL OM MARKNADS-FÖRINGSSAMARBETE MED DR WOLFF”. http://www.karobio.se/investormedia/pressreleaser/pressrelease?pid=986193. Läst 30 juni 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]