EQT

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
EQT
EQT Partners AB Logo.svg
Typ Investmentbolag
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Conni Jonsson
Ordförande
Tjänster Investering
Antal anställda 370
Historia
Grundat 1994
Ekonomi
Förvaltat kapital 29 miljarder
Struktur
Moderbolag Investor AB
Övrigt
Webbplats eqt.se

EQT är ett riskkapitalbolag i norra Europa med cirka 29 miljarder euro i förvaltat kapital. EQT har sedan starten investerat 17 miljarder Euro i cirka 140 företag. EQT-ägda företag har drygt 140 000 anställda.[1].EQT:s affärsidé är att investera i medelstora till stora företag i norra och östra Europa, Asien och USA. EQT grundades 1994 av Investor och Conni Jonsson. Den grundläggande affärsidén var att paketera om de Wallenbergska honnörsorden om aktivt ägande och industriellt kunnande i en form som passade den nya tiden. Företaget växte snabbt, i likhet med konkurrenterna Industri Kapital och Nordic Capital, och Sverige fick snart en riskkapitalbransch som räknat per invånare var bland de största och mest livaktiga i Europa.[2]

EQT Partners är rådgivare till samtliga EQT-fonder. EQT har cirka 370 anställda varav ca 170 är investeringsspecialister med omfattande industriell och finansiell kompetens[1]. EQT Partners har kontor i Köpenhamn, Frankfurt, Helsingfors, Hong Kong, Oslo, London, Madrid, München, New York, Shanghai, Singapore, Stockholm, Warszawa och Zürich.

I augusti 2013 beslutade Skatteverket att företaget och flera av dess anställda skall eftertaxeras med 650 miljoner kronor.[3] Enligt Skatteverket ska EQT och dess anställda felaktigt ha deklarerat vinstutdelning och bolagsförsäljningar som inkomst på kapital.

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Fast Facts - EQT”. www.eqt.se. http://www.eqt.se/About-EQT/Fast-facts/. Läst 22 januari 2016. 
  2. ^ Broberg, Oskar (2017). Svenskt näringsliv i omvandling. Från 1980 fram till våra dagar.. Dialogos 
  3. ^ Skattesmäll för riskkapitalbolag, Sveriges Radio 2013-08-20
  4. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]