EQT

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
EQT
EQT Partners AB Logo.svg
Typ Investmentbolag
Huvudkontor Sverige Stockholm
Nyckelpersoner Conni Jonsson (ordförande vid EQT)
Tjänster Investering
Antal anställda 370
Historia
Grundat 1994
Ekonomi
Förvaltat kapital 29 miljarder
Struktur
Moderbolag Investor AB
Övrigt
Webbplats eqt.se

EQT är ett riskkapitalbolag i norra Europa med cirka 29 miljarder Euro i förvaltat kapital[1]. EQT:s affärsidé är att investera i medelstora till stora företag i norra och östra Europa, Asien och USA.

EQT grundades 1994 av Investor och Conni Jonsson. Det har sedan dess investerat 17 miljarder Euro i cirka 140 företag[1]. EQT-ägda företag har drygt 140 000 anställda[1].

EQT Partners är rådgivare till samtliga EQT-fonder. EQT har cirka 370 anställda varav ca 170 är investeringsspecialister med omfattande industriell och finansiell kompetens[1]. EQT Partners har kontor i Köpenhamn, Frankfurt, Helsingfors, Hong Kong, Oslo, London, Madrid, München, New York, Shanghai, Singapore, Stockholm, Warszawa och Zürich.

I augusti 2013 beslutade Skatteverket att företaget och flera av dess anställda skall eftertaxeras med 650 miljoner kronor.[2] Enligt Skatteverket ska EQT och dess anställda felaktigt ha deklarerat vinstutdelning och bolagsförsäljningar som inkomst på kapital.

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Fast Facts - EQT”. www.eqt.se. http://www.eqt.se/About-EQT/Fast-facts/. Läst 22 januari 2016. 
  2. ^ Skattesmäll för riskkapitalbolag, Sveriges Radio 2013-08-20
  3. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]