Kassandra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För halvön, se Kassandra (halvö). För asteroiden, se 114 Kassandra. För venezuelansk såpopera, se Kassandra (TV-serie)
Evelyn De Morgans målning Cassandra från 1898

Kassandra eller Cassandra (grekiska Κασσάνδρα) också känd som Alexandra, är i grekisk mytologi en sierska och dotter till kung Priamos och Hecuba av Troja, som guden Apollon blev attraherad av och gav gåvan att se framtiden. När hon inte besvarade hans kärlek lade han en förbannelse över henne, så att ingen skulle tro på hennes förutsägelser.

Kassandra försökte varna trojanerna om Trojas undergång, den Trojanska hästen och Agamemnons och hennes egen död. Efter det Trojanska kriget blev Kassandra våldtagen av Ajax den mindre, och sedan förde Agamemnon bort henne som slavinna och konkubin till Mykene. Utan Agamemnons vetskap hade dock hans fru Klytamnestra haft ett förhållande med Aigisthos under hans frånvaro, och de båda mördade först Agamemnon och sedan Kassandra.

Kassandrakomplexet[redigera | redigera wikitext]

Begreppet kassandrakomplexet innebär en stark övertygelse av ha rätt men att ingen tror på en.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 28 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160828074154/http://varstundisverige.blogspot.se/2016/03/trevlig-paskhelgden-falska-aposteln-och.html. Läst 22 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]