Agamemnon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För pjäsen, se Agamemnon (pjäs). För asteroiden, se 911 Agamemnon. För ett släkte av insekter, se Agamemnon (djur).
"Agamemnons dödsmask" – Masken är daterad till 1500-talet f.Kr och föregår därmed Agamemnons förmodade tid varför den inte tros vara en verklig avbildning.[1]

Agamemnon var i grekisk mytologi son till kung Atreus och drottning Aërope av Mykene och hade en bror som hette Menelaos. Han var gift med prinsessan Klytaimnestra av Sparta och de hade tre barn, Orestes, Elektra och Ifigenia.

Agamemnon och Menelaos blev fördrivna från Mykene av farbrodern Thyestes, som blivit kung av Mykene, och flydde till Sparta, där de gifte sig med kung Tyndareos döttrar: Agamemnon med Klytaimnestra, Menelaos med Helena. Därpå fördrev de Thyestes och Agamemnon blev nu konung i Mykene, och Menelaos tog Sparta i arv.

Agamemnon blev Greklands mäktigaste konung och det var i den rollen han blev fältherre i kriget mot Troja. Inför avresan till Troja offrade Agamemnon sin dotter Ifigenia till gudarna, så att dessa skulle ge honom vind i seglen. [1] I striden var Agamemnon tapper och hade värdigheten av en konung, men han saknade beslutsamhet och härskarförmåga och var därtill både fåfäng och övermodig.

När han efter många äventyr återvände hem från Troja, mördades han av hustrun Klytaimnestra och hennes älskare, Aigisthos. Mordet var en hämnd för att Agamemnon dödat sin och hustruns dotter Ifigenia. Agamemnon död hämnades senare av sonen Orestes, på inrådan av dottern Elektra – detta har gett upphov till termen Elektrakomplex, myntat av den schweiziske psykiatern C. G. Jung.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]