Agamemnon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För pjäsen, se Agamemnon (pjäs). För asteroiden, se 911 Agamemnon. För ett släkte av insekter, se Agamemnon (djur).
"Agamemnons dödsmask" Masken är daterad från 1500-talet f.Kr vilket är före Agamemnon tid så den tros inte vara en avbildning.

Agamemnon var i grekisk mytologi son till kung Atreus och drottning Aërope av Mykene och hade en bror som hette Menelaos. Han var gift med prinsessan Klytaimnestra av Sparta och de hade tre barn, Orestes, Elektra och Ifigenia.

Agamemnon och Menelaos blev fördrivna från Mykene av farbrodern Thyestes, som blivit kung av Mykene, och flydde till Sparta, där de gifte sig med kung Tyndareos döttrar, Agamemnon med Klytaimnestra, Menelaos med Helena. Därpå fördrev de Thyestes och Agamemnon blev nu konung i Mykene, och Menelaos tog Sparta i arv.

Agamemnon blev Greklands mäktigaste konung och det var i den rollen han blev fältherre i kriget mot Troja. I striden var Agamemnon tapper, han hade en konungs värdiga hållning, men saknade beslutsamhet och härskareförmåga. Han var även icke utan fåfänga och övermod.

Då han efter många äventyr kommit hem från Troja, mördades han försåtligt av Klytaimnestra och hennes älskare, Aigisthos. Mordet hämnades av hans son Orestes på inrådan av dottern Elektra.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]