Kassubien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kasjubien (Bernard Sychta)
Kasjubien i slutet av 1900-talet.
Kaszëbskô malëna

Kassubien eller Kasjubien (Kassuben) är en historisk region i Pommern som ligger väster om Gdańsk. Folkgruppen kasjuberna, som talar kasjubiska, ett västslaviskt språk med status av regionalt minoritetsspråk i Polen, bor i området. Landskapet är ett kulligt område som skapades under senaste istiden.

Jordgubbsodling i Kassubien[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mångfald artiklar och annan dokumentation[vilka?] som visar hur populära jordgubbssorterna ”Truskawka kaszubska” eller ”Kaszëbskô malëna”[1] är, och att odlingen har blivit en viktig faktor i kasjubernas kultur och identitet. [källa behövs]

Historisk sett började jordgubbsodlingen i Kassubien på 1920- och 1930-talet. Jordgubbarnas goda kvalitet och dessa bärs ökande popularitet ledde till att odlingarna bredde ut sig allt mer under det följande halvseklet, och så småningom blev en fast beståndsdel av det kaschubiska landskapet. I början av 1970-talet beslöt man, på grund av odlingarnas omfång, att införa en jordgubbens dag. Det är ett utomhusevenemang som äger rum varje år, första söndagen i juli.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]