Kateder

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För kateder i skolorna, se skolkateder.

Cathedra Petri, "Petersstolen" i Peterskyrkan i Rom, skapad av Bernini.

Kateder (latin: cathedra, stol med armstöd) syftar på svenska i första hand på lärarens plats i klassrummet, lärostolen eller skolkatedern. I kristna sammanhang avser det en särskild tronliknande sittplats där kyrkans högsta företrädare tar plats.

Ordet kom till svenskan genom kristendomen; i vissa kyrkor finns särskilda biskopsstolar som kallas kateder. Dessa kyrkor kallas därför katedraler. Katedern symboliserar auktoriteten som tillkommer den som innehar stolen, vad gäller lärofrågor. Sådana katedrar finns i Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan, Anglikanska kyrkan och inom lutherdomen.

I Peterskyrkan i Rom finns Cathedra Petri som utfördes av Bernini 1657 på uppdrag av påve Urban VIII. Den ersatte en kateder från 700-talet tillverkad i trä och elfenben. Katedern har en särskild festdag, 22 februari, då den symboliserar att aposteln Petrus grundade kyrkan i Rom.

Sankt Augustinus marmorkateder i Canterbury Cathedral tillverkades någon gång mellan 500 och 1100-talet, och är Anglikanska kyrkans främsta lärostol, som tillkommer ärkebiskopen av Canterbury.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]