Kategoridiskussion:Malmös stadsdelar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Stadsdelar vs. Stadsdelar[redigera wikitext]

I Malmö är stadsdel både en benämning på stadsdel i traditionell bemärkelse och en förvaltningsindelning av staden sedan 1996 jämförbar med Stadsdelsområden i Stockholm. Indelningen är inte alltid överens med de stadsdelar som existerade när indelningen gjordes. T.ex. omfattar SDF Kirseberg både "historiska Kirseberg" (Kirsebergsstaden) och områden som Valdemarsro och Sege industriområde.

Beteckningen SDF används nog mest internt (tror jag har sett någon gång i SDF Centrums tidning också), varför den inte kan användas för att döpa artiklar och kategorier som handlar om förvaltningsindelningen.

Å andra sidan finns det bara 10 (förvaltnings)stadsdelar och namn som Centrum, Västra Innerstaden och Södra Innerstaden krockar ändå inte med historiska namn så problemet kanske inte är större än att det kan lösas med nuvarande disclaimer på kategorisidan?

Mindre delar som Almgården är kanske egentligen för små för att räknas som stadsdel i traditionell bemärkelse, men det verkar krystat att skilja på stadsdel och delområde. /JT 29 december 2008 kl. 23.49 (CET)[svara]

Jag tror inte man ska krångla till det för mycket. Mitt förslag är att skapa en kategori per stadsdel och lägga alla stadsdelens delområden i respektive kategori. Då menar jag enligt förvaltningsindelningen. Så är det gjort på Commons. Går det inte att passa in de traditionella stadsdelarna kan de ligga direkt under Kategori:Malmö --// jorchr 29 december 2008 kl. 23.54 (CET)[svara]
Ett smidigt förslag, tycker jag så det är nu genomfört. Alla underkategorierna är skapade och huvudartikeln och minst en delområdesartikel per kategori är omkategoriserade.

Kvar att omkategorisera

  • Centrum
  • Fosie
  • Husie
  • Hyllie
  • Kirseberg
  • Limhamn-Bunkeflo
  • Oxie
  • Rosengård
  • Södra Innerstaden
  • Västra Innerstaden
Alla delområden är nu flyttade till nya kategorier. Ytterligare en del artiklar i Kategori:Malmö bör förmodligen flyttas.

Mindre lyckat resultat[redigera wikitext]

Terminologihantering har redan tidigare varit ett svagt område bland de malmörelaterade artiklarna, men med denna förändring har många absurda resultat uppstått: Fosie, för att ta ett typiskt exempel, är en liten och högst obetydlig del av området under Fosie stadsdelsfullmäktige, dvs vad som på rikssvenska skulle ha hetat kommundelsnämnd. Att kommunen väljer att kalla dessa områden för "stadsdelar" är en naturlig, om än lite olycklig, konsekvens av att den kommunala förvaltningen kallar sig själv "stad". Det kan diskuteras om antalet boende i själva Fosie ska räknas i ental eller tiotal. Men i vilket fall som helst är det ingen som på allvar menar att de fyrtio tusen invånarna i denna kommundel bor i "Fosie".

Augustenborg, Almvik och Almhög, Gullviksborg, Hermodsdal har i runda tal tre tusen invånare vardera medan Lindängen, Nydala och Söderkulla är ungefär dubbelt så stora bostadsområden (eller måhända, enligt allmänt obyråkratiskt språkbruk, stadsdelar). Att kategorisera dem som underordnade Kategori:Fosie är inte bra alls. Dels därför att det reflekterar en kommunal administrativ indelning som kan ändras med ett penndrag, t.ex. efter ett val, dels därför att det är en kategorisering och terminologi som saknar förankring i vanligt folks medvetande och språkbruk.

/Beckmans 11 mars 2009 kl. 09.03 (CET)[svara]

En artikel kan ju (som tur är) kategoriseras i mer än en kategori. Har du något förslag på en ortogonal kategoriindelning av områden som vi kan komplettera med? Personligen tror jag inte jag har hört "kommundelsnämnd" i den här delen av landet sedan Lund lade ner sina (i slutet av 90-talet?). Mvh JT 20 mars 2009 kl. 23.18 (CET)[svara]
Helst hade jag fått återkoppling på om detta är ett problem som Wikipedia borde ta på allvar, eller om problemet ska anses vara obetydligt. /Beckmans 21 mars 2009 kl. 14.47 (CET)[svara]