Stadsdelsområde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stadsdelsområde kallas det område som styrs av en stadsdelsnämnd inom Stockholms kommun. Stockholm är indelad i 14 stadsdelsområden, och varje del kan bestå av flera stadsdelar eller delar av stadsdelar. De första stadsdelsnämnderna startade sin verksamhet den 1 januari 1997 och det fanns 24 stadsdelsområden.[1]

Stadsdelsområde motsvaras inom Göteborgs kommun av beteckningen stadsdelsnämndsområde, och stadsdel motsvaras av primärområde.

Motsvarande indelning i Malmö kommun är sedan 1 juli 2013 fem stadsområden, som i sin tur är indelade i 134 delområden. Det förekommer att delområdena kallas för stadsdelsområden.

Nuvarande stadsdelsområden i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Stockholms stadsdelsområden sedan 1 januari 2007.

Den 1 januari 2007 minskades antalet stadsdelsområden. Enskede-Årsta och Vantör bildade Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten och Liljeholmen bildade Hägersten-Liljeholmen, Kista och Rinkeby bildade Rinkeby-Kista och Maria-Gamla stan och Katarina-Sofia bildade Södermalm.

Tidigare stadsdelsområden i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

1997–1998[redigera | redigera wikitext]

Under 1997 var Stockholm indelat i 24 stadsdelsområden:

1998–2006[redigera | redigera wikitext]

Stockholms stadsdelsområden fram till och med 2006.

1998 organiserades Stockholms stadsdelsområden om från 24 områden till 18. Enskede och Årsta gick samman och bildade Enskede-Årsta, och Hässelby och Vällingby gick samman och bildade Hässelby-Vällingby. Västerled kom att ingå i Bromma, Söderled kom att ingå i Farsta och Hornstull kom att ingå i Maria-Gamla stan. Hammarby delades upp mellan Skarpnäck och Katarina-Sofia.

Antalet invånare avser den 31 december 2004. I innerstaden bodde 285 826 invånare. Söderort och Västerort hade 479 218 invånare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stadsdelsnämndernas historia”. Stckholms stad. http://www.stockholm.se/OmStockholm/Fakta-och-kartor/Stadens-historia/Stadsdelsnamndernas_historia/. Läst 4 september 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]