Katrineholms församling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Katrineholms församling var en församling i Strängnäs stift och i Katrineholms kommun i Södermanlands län. Församlingen uppgick 2002 i Katrineholm-Stora Malms församling.

Administrativ historik[redigera | redigera wikitext]

Församlingen bildades 1961 genom en utbrytning ur Stora Malms församling och var till 1962 annexförsamling i pastoratet Stora Malm och Katrineholm, för att därefter utgöra ett eget pastorat. 1995 utbröts Nävertorps församling och församlingen bildade ett gemensamt pastorat med Stora Malms församling.[1] Församlingen uppgick 2002 i Katrineholm-Stora Malms församling.[2]

Kyrkor[redigera | redigera wikitext]

Församlingshistorik[redigera | redigera wikitext]

I Katrineholms församling byggdes ett församlingshem i anslutningen till kyrkan 1957. År 1966 tillkom Nävertorpskyrkan, som i början var en stadsdelskyrka, och 1972 byggdes Sandbäcksgården. I samband med kommunsammanslagningen 1971 anslöts Katrineholms församling till den då nybildade Katrineholms kyrkliga samfällighet.

Den 1 januari 1995 delades gamla Katrineholms församling i två församlingar. Den ena – med Katrineholms kyrka och Sandbäcksgården – behöll namnet Katrineholms församling. Den andra – med Nävertorpskyrkan som centrum – fick namnet Nävertorps församling.

I mitten av 1920-talet upplät dåvarande Stora Malms kommun ett markområde kring torpet Jordvalstorp vid Djulösjön till den kyrkliga ungdomskretsen i Katrineholm. I slutet på 1950-talet flyttade Katrineholms församling ett hus, som legat bredvid Katrineholms kyrka, till Jordvalstorp och i början på 1960-talet övergick driften av sommarhemmet till församlingen. Efter delningen av Katrineholms församling 1995 delades driften av sommarhemmet med den nya Nävertorps församling.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förteckning (Sveriges församlingar genom tiderna)”. Skatteverket. 1989. http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/omfolkbokforing/folkbokforingigaridag/sverigesforsamlingargenomtiderna/forteckning.4.18e1b10334ebe8bc80003999.html. Läst 17 december 2013. 
  2. ^ ”Församlingar”. Statistiska centralbyrån. https://www.scb.se/hitta-statistik/regional-statistik-och-kartor/regionala-indelningar/forsamlingar/. Läst 20 december 2017. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]