Kaviar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olika sorters kaviar uppradade på småbröd.
Kaviar från lax.

Kaviar eller caviar är en maträtt som består av saltad och ibland rökt fiskrom från störfiskar. I Sverige används ordet kaviar för alla typer av fiskrom.

Ordet kaviar kommer från persiskans khag avar vilket betyder "havande stör", vilket beskriver stören i Kaspiska havet. På ryska används ett annat ord икра (ikra) som betyder "fiskrom".

Olika typer av kaviar[redigera | redigera wikitext]

Man skiljer framför allt mellan smörgåskaviar, till exempel Kalles kaviar, och kaspisk kaviar.

Kaspisk kaviar eller rysk kaviar[redigera | redigera wikitext]

Kaspisk kaviar är fiskrom från olika arter av störfiskar. Det räknas som en lyxvara.

Idag produceras kaviar mestadels i Azerbajdzjan, Iran och Ryssland. Iran producerar årligen 90 ton kaviar, och är världsledande. Strax efter kommer Ryssland med 60 ton per år, vilket mestadels exporteras till USA och Storbritannien. Den dyraste varianterna är beluga (hus), ossetra (rysk stör) och sevruga (stjärnstör).

Rysk kaviar är en stor exportprodukt. Den är dyr och anses vara en delikatess. Kaviaren indelas efter kornstorlek och störart. Den mest exklusiva sorten heter beluga (värde i butiken är cirka 120 000 kr/kg), sedan följer osetra, imperial och sevruga. Även azerisk kaviar kallas ofta felaktigt för rysk kaviar. Förutom i Ryssland och Azerbajdzjan bedrivs störfiske i jakt på den åtråvärda kaviaren i Iran, Kazakstan och Turkmenistan. För att skydda stören, som de senaste 20 åren minskat med 90 % och alltmer hotas av utfiskning, har man infört centralt utfärdade certifikat för seriösa fiskare. Dock bedrivs ett omfattande tjuvfiske. Sedan 2003 har inget tillstånd för försäljning utfärdats varken i Ryssland eller Sverige, vilket i praktiken innebär förbud mot att sälja varan i Sverige.

Karprom, tarama[redigera | redigera wikitext]

Rom från karp kallas i Cypern, Grekland och Turkiet för tarama. Av tarama görs en kräm som i Grekland kallas taramosalata och i Turkiet kallas för tarama. Maträtten är spridd i västerlandet, antingen som en typisk grekisk/turkisk maträtt, eller som inkorporerad i det lokala köket.

Smörgåskaviar[redigera | redigera wikitext]

Kaviar tillverkad av rom från torskfiskar och sej med huvudsyfte att fungera som smörgåspålägg. Till skillnad från den ryska kaviaren är smörgåskaviaren betydligt mer bearbetad. Förutom rom (oftast rökt), så innehåller den även tomatpuré, potatis, socker, med mera. Ett i Sverige välkänt märke är Kalles kaviar, som tillverkats av Abba Seafood sedan 1954. Svennes kaviar är en mildare och billigare variant, som kommer från samma företag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]