Keith Moon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Keith Moon
Keith Moon 4 - The Who - 1975.jpg
Keith Moon 1975.
Födelsenamn Keith John Moon
Född 23 augusti 1946
Wembley, Middlesex, England
Död 7 september 1978 (32 år)
Mayfair, London, England
Genre(r) rock
Instrument Sång, mässinginstrument, trummor
År som aktiv 1962-1978
Relaterade artister The Who, Plastic Ono Band, Jeff Beck Group

Keith John Moon, född 23 augusti 1946 i Wembley i nordvästra London, död 7 september 1978 i Mayfair, London, var en brittisk trummis och sångare.

Keith Moon är mest känd som trummis i rockbandet The Who. Han kom med i bandet efter att ha gått fram till dem under en konsert 1963, då the Who's gamla trummis Doug Sandom precis lämnat gruppen, och de hade olika trummisar varje konsert. Keith gick fram till sångaren Roger Daltrey och sa "Jag hör att ni letar efter en trummis. Jag är mycket bättre än den ni har." Keith fick då komma upp på scenen och visa vad han gick för. Roger Daltrey sade att hans trummande var som en jetmotor som startade och gitarristen Pete Townshend menade att han praktiskt taget slog sönder trumsetet, då visste de att Keith var deras man. Det sades därefter allmänt att han kunde spela trummor snabbare än man avfyrar en kulspruta.

(Basisten) John Entwistle sa detta när han berättade om Keiths första spelning med bandet: "He got his little blue drum kit up and then got this huge coil of rope and tied it all together. We couldn't understand why until he went into a drum solo, and everything started to sway backwards and forwards."

Keith var mycket av en showman och gick helt besatt in i sin roll, bl.a. genom att kasta upp trumpinnarna i luften och snurra dem i händerna. Ett av The Who's främsta kännetecken de första åren var också att avsluta konserterna med att Pete Townshend spelade sönder och sedan slog sönder sin gitarr, medan Keith Moon sparkade trummor och cymbaler ut över hela scenen till publikens enorma jubel.

Även privat levde Keith vilt med sprit, droger och kändisfester. Hans liv var också fyllt av galna upptåg och ställen han drog fram på lämnades inte som de såg ut innan. Mängder av hotellrum demolerades, toaletter sprängdes med fyrverkeripjäser och tv-apparater for ut genom fönstren eller fick en champagneflaska genom bildrutan. Han lär också ha kört ner en Lincoln Continental i en simbassäng och en Rolls Royce i en damm.

Keiths enda soloalbum kom 1975 och heter Two Sides of the Moon. På den tiden räknades albumet nästan som ett skämt från hans sida, men i dag ses det som ett fint fång av människan Keith Moon.

Keith Moon dog i sömnen av en överdos medicin den 7 september 1978.

Keith Moon har en minnesplakett i minneslunden vid Golders Green Crematorium, London.

Från 1974 till sin död hade Keith Moon ett förhållande med den svenska fotomodellen Annette Walter-Lax.

Keith Moon anses som en av rockens mest exceptionella och nyskapande trummisar.

Moon var bra vän med Beatlestrummisen Ringo Starr och Moon var även gudfar till Starrs son Zak Starkey, som är den nuvarande trummisen i The Who.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]