Kenotaf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kenotaf
Gravmonument rest till minne av en avliden person vars kvarlevor gått förlorade eller gravsatts på annan plats Redigera
Cenotaph London.jpg
kenotaf i London.
Undertyp avminnesmärke, minnesmärke, grav, symbolic grave Redigera

En kenotaf [ke-] (grekiska: kenota'phion, av keno's: "tom" och ta'phos: "grav") eller skengrav är en sorts gravmonument. Det är rest till minne av avliden person vars kvarlevor gått förlorade eller gravsatts på annan plats.[1]

I den egyptiska dödskulten var det från Mellersta rikets tid (cirka 20401675 f.Kr.) önskvärt att försäkra sig om en kenotaf i Abydos, om man inte verkligen begravdes där. I antikens Grekland var uppförandet av en kenotaf i förekommande fall nödvändigt för att ge en "vilsen själ" en viloplats. Även kulturellt betingade hyllningsmonument kunde dock utföras i form av gravar. I Makpelagrottan, Hebron, finns bland andra patriarken Abrahams kenotaf.

Välkända sentida exempel utgör bland annat Dantes kenotaf i Basilica di Santa Croce di Firenze i Florens och Birger jarls vid Stockholms stadshus. De riktiga gravarna finns i Ravenna respektive Varnhem. Ett annat viktigt minnesmärke är The Cenotaph av Edwin Lutyens vid Whitehall i London, numera minnesmärke över båda världskrigens stupade britter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]