Edwin Lutyens

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
North Block, regeringsbyggnader i New Delhi.
Kontor för Daneshill Brick Co.
Tidigare huvudkontor för Midland Bank, King Street i Manchester, byggt 1933-35.

Edwin Landseer Lutyens, född 29 mars 1869 i London, död 1 januari 1944 i London, var en brittisk arkitekt.

Lutyens är framför allt berömd för att ha planlagt New Delhi och ritat regeringskvarteren där. I samarbete med Herbert Baker utformade han också flera monument i staden, till exempel India Gate.

Edwin Lutyens växte upp i Thursley i Surrey och utbildade sig i arkitektur på South Kensington School of Art i London 1885-87. År 1888 satte han upp ett eget arkitektkontor och fick som första uppdrag att rita ett hus i Surrey. Under detta arbete mötte han trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll, för vilken han 1896 ritade ett hus i Munstead Wood i Godalming i Surrey. Detta ledde sedan till ett långvarigt samarbete dememellan gällande hus på engelska landsbygden, där de utvecklande en mer informell stil än vad som var gängse under den viktorianska eran.

I början ritade Edwin Lutyens hus i Arts and Crafts-rörelsens anda, men övergick under tidigt 1900-tal till en klassistisk stil. Han fick uppdraget som chefsarkitekt för utformningen av den nya huvudstaden New Delhi i den brittiska kronkolonin Indien. För detta uppdrag, som genomfördes åren 1912-30, inkorporerade han stilelement från lokal tradition från Mughal-epoken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Lutyens har också utformat trädgårdsmöbler