Khondfolket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna av Khondfolket i Indien.

Khond (Kandh, Kho, Ku, Kus) är ett till draviderna hörande folk, innehar i sydindiska högplatån Deccans nordöstra del, på bägge sidor om Mahanadis nedre lopp ett höglänt område, som, under den engelska benämningen (på den brittiska tiden) Cuttack tributary Muhals (väster om staden Cuttack), nu som då tillhör Orissa.

Khonderna omges på alla sidor av det till den indoariska språkstammen hörande oriyafolket. De är ganska driftiga jordbrukare, men har dock in i modern tid bibehållit vilda och krigiska seder, och det kristna missionsarbetet bland dem kröntes icke av någon större framgång. De dyrkar ännu solen, månen och jorden som gudomligheter, och längre än någon annan indisk stam ha de fasthållit det åt jorden helgade människooffret, meria, vartill vanligen användes stulna eller köpta barn. Deras inre förhållanden är strängt patriarkaliska: fadern utövar ofta mer eller mindre oinskränkt myndighet över hela sin familj.

De i flera avdelningar, inutha, delade stammarna lyder traditionellt var och en under sin hövding. Flertalet har uppgått i de lägre hindukasterna. De talar sitt eget språk, khond.

Källor[redigera | redigera wikitext]