Hoppa till innehållet

Delstat

Från Wikipedia
USA:s delstater.

En delstat är en delvis självstyrande stat som tillsammans med andra stater utgör en del av en federal statsbildning eller federation (förbundsstat).[1]

Delstaterna har i regel ett långtgående självstyre, de har i regel egna lagstiftande församlingar samt företrädare som motsvarar rollerna som statschef och regeringschef på central (federal) nivå. Däremot är det federationen som är den folkrättsligt suveräna staten i det internationella samfundet.

Delstaterna i en förbundsrepublik benämns ibland själva republiker. I dessa fall används ofta termen delrepublik om delstaterna i fråga. Begreppet har historiskt kanske främst förknippats med Sovjetunionens delstater.

Länder som helt eller delvis består av delstater[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spanien är en konstitutionell demokrati, men dess indelning (enligt författningen från 1977) i en mängd autonoma regioner med ofta stort självstyre gör den de facto till en förbundsstat.[2] Storbritannien har ett liknande system med dess fyra i olika utsträckning självständiga riksdelar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ delstat i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 31 augusti 2017.
  2. ^ Gertjan Dijkink, Hans Knippenberg (2001) (på engelska). The Territorial Factor: Political Geography in a Globalising World. Amsterdam: Vossiuspers. sid. 332. https://books.google.se/books?id=3RRJr-5q1H0C&pg=PA332. Läst 31 augusti 2017