Kirkuk

För provinsen, se Kirkuk (provins).
Citadellet i Kirkuk.
Kirkuk på kartan över Irak
Kirkuk
Kirkuk på kartan över Irak.

Kirkuk (arabiska كركوك, kurdiska که‌رکووک, Kerkûk) är en stad i norra Irak och är den administrativa huvudorten för provinsen Kirkuk. Det finns inga officiella uppgifter från sen tid över stadens befolkning, men det distrikt som hör till staden hade en uppskattad folkmängd av 924 792 invånare 2009,[1] på en yta av 3 713 km².[2]

Kirkuk ligger mitt i ett viktigt oljefält som rymmer cirka 10 miljarder fat olja. Därmed är staden den viktigaste för oljeindustrin i norra Irak. Två parallella oljeledningar, byggda 1977 och 1987, förbinder oljeindustrin i staden med Turkiet. Under 1990-talet passerade 50 % av Iraks oljeexport Kirkuk och utgjorde en av landets viktigaste inkomstkällor i FN:s olja mot mat-program. Kirkuk har en sammansatt befolkning, med kurder, araber (såväl shiitiska som sunnitiska), turkmener och kristna assyrier.

Under ba'athregimen tvångsförflyttades många av stadens kurdiska och turkmenska invånare för att lämna plats åt araber. Detta kallades arabiseringen av Kirkuk. I dagsläget har många återvänt till sina hem.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Central Organization for Statistics, Iraq (pdf-fil, på arabiska)[död länk] Sammanräkning av byggnader, bostäder och anläggningar 2009, med uppskattning av folkmängden. Läst 7 mars 2012.
  2. ^ Central Organization for Statistics, Iraq; Administrative units and their area as in 2009 Arkiverad 30 december 2012 hämtat från the Wayback Machine. Läst 7 mars 2012.