Klassfesten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klassfesten
GenreKomedi
RegissörMåns Herngren
Hannes Holm
ProducentPatrick Ryborn
ManusMåns Herngren
Hannes Holm
SkådespelareBjörn Kjellman
Inday Ba
Cecilia Frode
OriginalmusikThe Ark
FotografGöran Hallberg
DistributionBuena Vista International
Premiär27 februari 2002 (Sverige)
Speltid103 min
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Budget18 500 000 kr
IMDb SFDb

Klassfesten är en svensk komedifilm från 2002 regisserad av Måns Herngren och Hannes Holm. Filmen handlar om varför man inte vill återförenas med sin gamla klass, men ändå gör det.

Handling[redigera | redigera wikitext]

20 år efter det att Magnus Edquist (Björn Kjellman) gått ut nian i Hagsätra får han en inbjudan till klassens återförening. Varför skulle han vilja återuppleva en av sina mest ångestfyllda perioder i sitt liv? Förnedrande brännbollsmatcher, falska tal och hemska minnen står inte överst på hans önskelista.

När han några veckor senare är på väg till klassfesten är det av en helt annan anledning. Kanske finns det en möjlighet att Hillevi (Inday Ba) dyker upp, hans stora ungdomskärlek som han skulle rymma och leva sitt liv med. Om det inte varit för det faktum att han aldrig vågade.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Klassfesten är regisserad av Måns Herngren och Hannes Holm. Fotograf var Göran Hallberg. Musiken i filmen är "Calleth You, Cometh I" och "Topsy Kaiser", båda låtarna gjordes av bandet The Ark. The Arks sångare Ola Salo har själv skrivit de bägge låtarna, "Calleth You, Cometh I" tillsammans med Peter Kvint.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Mottagande och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Cecilia Frode vann guldbaggen 2003 för bästa kvinnliga biroll i Klassfesten.