Peter Kvint

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peter Kvint
FödelsenamnSven Peter Kvint
Född17 juni 1965 (53 år)
Karlstads församling, Värmland
BakgrundSverige Sverige
GenrerPop, rock
RollLåtskrivare, producent

Sven Peter Kvint, född 17 juni 1965 i Karlstads församling i Värmlands län[1], är en svensk musiker, låtskrivare och musikproducent. Han är son till tandläkaren Sven Kvint och Astrid Lindgrens sekreterare, litterära agenten Kerstin Kvint.[2]

Kvint har skrivit låtar till och producerat många av Sveriges mest kända artister. Det stora genombrottet kom med Andreas Johnsons världshit "Glorious" 1999, en låt som toppade listor världen över. I Melodifestivalen 2006 tävlade han som låtskrivare med Sing For Me som sjöngs av Andreas Johnson som själv också hade varit med och skrivit låten. Den slutade på en tredje plats i finalen i Globen men blev en hit och kom etta på Trackslistan och Svensktoppen. Han fick Svenska musikförläggareföreningens pris för 2006 i kategorin "Årets låt" och nominerades till en grammis. Efter det har Peter Kvint under fyra år i rad skrivit låtar som kommit med i melodifestivalen.

Kvint har även producerat ett stort antal skivor och brukar vara med själv och spela gitarr, bas och keyboards. Han har haft ett antal trackshits, förutom ovan nämnda bl a "Calleth you, cometh I" med The Ark, "Someone new" med Eskobar, "Do what you're told", "Words and violence" och "When the night comes falling" med Sebastian Karlsson, "Han är med mig nu" med Peter Jöback. Ett flertal låtar har också hamnat på Svensktoppen, t.ex. "Stockholm i natt" med Peter Jöback, "A little bit of love" med Andreas Johnson, "Som varje dag" med Louise Hoffsten, "Top of the world" med Jill Johnson, "Jag och min far" med Magnus Uggla"ochÄr det så här det känns att komma hem" med CajsaStina Åkerström. Producerade 2010 Orups album "Född i november" och skrev/producerade två singlar till The Arks samlingsalbum. Har skrivit till och producerat Edith Backlunds kommande album "Dance in circles". Vinnare av Guldklaven 2011 i kategorin Årets Låt för "The King" med The Playtones.[3]

Han har även jobbat med många internationella artister som A-ha, Britney Spears, Heather Nova, Eurovision-vinnaren Sertab, Natasha Bedingfield och Morten Harket. År 2006 var han producent för singeln Everything Changes, vinnarlåten i Idol 2006.

Under 1990-talets början var Peter Kvint medlem och låtskrivare i popgrupperna Farbror Blå och Melony. 2018 släppte Kvint sitt första soloalbum, Still life.

Svenska artister som Kvint har jobbat med[redigera | redigera wikitext]

Utländska artister som Kvint har jobbat med[redigera | redigera wikitext]

Bidrag[redigera | redigera wikitext]

Melodifestivalen (Sverige)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  2. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Version 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002).
  3. ^ ”Guldklaven; Vinnare genom tiderna”. Får jag lov. http://fjl.se/tidningen/guldklaven/. Läst 13 november 2018. 
  4. ^ Sweden, Sveriges Television AB, Stockholm,. ”Dismissed – Hearts Align” (på sv). svt.se. Arkiverad från originalet den 11 februari 2017. https://web.archive.org/web/20170211081953/http://www.svt.se/melodifestivalen/artister/2017/dismissed/dismissed-hearts-align. Läst 7 februari 2017. 

https://www.svd.se/peter-kvint-slapper-soloalbum