Klimax (aktionsgrupp)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klimax
Grundad2007
TypNätverk av grupper

Klimax är ett nätverk av aktionsgrupper som bildades 2007[källa behövs]. Lokalgrupper finns i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm och Uppsala. Grupperna gör aktioner för att få uppmärksamhet kring klimatförändringen och få till stånd politisk förändring. Klimax första aktion var en blockad av startbanan på Bromma flygplats. Sedan dess har gruppen genomfört ett flertal civil olydnads-aktioner, bland annat ställt sig mitt på bilvägar med banderoller och i upp till en timme stoppat biltrafiken[1]. Klimax deltog, vid sidan av många andra grupper, i protestaktioner vid Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn 2009.[2]

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Klimax är en sorts platt organisation som mera kan liknas vid ett nätverk. De har ingen formell organisationsstruktur med valda styrelser och liknande, och de för inte heller något medlemsregister. Alla som håller med om Klimax plattform är välkomna att engagera sig i en lokalgrupp eller starta en ny om det inte finns i ett område. Klimax använder sig av direkt aktion som arbetsmetod. Ibland innebär det även att de använder sig av civil olydnad. Klimax har i sin plattform tagit ställning för att alla deras aktioner ska ske enligt principen om icke-våld.

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

Klimax anser att klimatförändringarna inte kan hindras endast genom att individerna får ansvar att själva byta livsstil. Istället krävs politisk förändring och en hel omställning av samhället så att det stabiliserar klimatet istället för att försämra det. Man vill även lyfta fram klimatförändringarnas rättviseaspekter. Rika personer släpper ut mer koldioxid än fattiga, medan det är personer i fattiga länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Även omställningen till ett hållbart samhälle måste ske på ett rättvist sätt.

Klimatfestivalen Muller[redigera | redigera wikitext]

Nätverket arrangerade 20-22 november 2009 en festival med klimattema, kallad "Muller" i Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Över 30 föreläsare med allt från akademiska talare till praktisk aktivism och skogsexkursion förekom. Föreläsare som Brian Palmer, Helena Tagesson-Rignér, Rikard Warlenius samsades med organisationer som Jordens Vänner, Loesje, Transition Towns.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ETC.se 16 mars 2008, läst 13 december 2009 Arkiverad 24 april 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ SVT Sydnytt, SVT.se 30 november 2009, läst 13 december 2009[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]