Klosterbacken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även: Klosterbacken, Örebro
Klosterbacken

Klosterbacken, museiområde vid Vårdbergsparken i Åbo stad, fi.: Luostarinmäki. Genom sitt då avsides läge förstördes stadsdelen inte i Åbo brand 1827 och visar alltså allmogearkitektur från sekelskiftet 1800. Numera är området också ett hantverksmuseum, där hantverkare erbjuds möjlighet att arbeta med gamla metoder.

Klosterbacken i Åbo är ett unikt friluftsmuseum där byggnaderna står kvar på sina ursprungliga platser. Det visar hur stadsborna i århundraden byggt sig bostäder och uthus av timmer- det förmånligaste byggnadsmaterialet i Finland. Området byggdes för cirka 200 år sedan och består av 18 små bostadskvarter. Miljön med sina trånga gränder och låga hus med oregelbundna fasader ger nästan ett medeltida intryck. Den första tomten på det nuvarande museiområdet uppmättes 1789 och den sista 1803. De flesta nybyggarna på området var timmermän och de levde ungefär som på landet.

Klosterbacken skonades vid Åbo brand 1827, men dömdes till rivning i C.L. Engels nya stadsplan följande år. Rivningshotet ledde till att området fick förfalla. Det första initiativet till att bevara Klosterbacken tog konstnären Axel Haartman 1908. Det ledde med tiden till att stadsplanen ändrades och historiska museet fick överta området. Museet öppnades för allmänheten den 29 juni 1940.

Då Åbo under skråtiden var centralorten för urbant hantverk i Finland, gjordes området till ett hantverksmuseum med bostadsinteriörer och fungerande verkstäder, där några av mästarna som varit sakkunniga vid inredningen arbetade vid behov. Den första hantverksdagen arrangerades 1943. Efter kriget blev hantverksdagen en årlig tradition och numera ordnas museets internationellt kända hantverksvecka i slutet av augusti varje år.

Då många hantverksyrken försvunnit eller förändrats har museets uppgift att dokumentera den gamla yrkeskunskapen och förmedla den till nya generationer fått allt större betydelse. Hantverksmuseet är det hittills enda museet i Norden som prisbelönats av resehandboksförfattarnas och journalisternas internationella organisation, F.I.J.E.T. med Det Gyllene Äpplet som tilldelades museet 1984.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]