Knight

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Knight (olika betydelser).

Knight (av fornengelska cniht, gosse, tjänare, sven; av gemensam härkomst med tyska Knecht och svenska knekt) är en brittisk titel för personer som blivit dubbade till riddare.

Dubbning[redigera | redigera wikitext]

Män kan dubbas till riddare av drottningen genom att upptas i en brittisk riddarorden eller genom att utnämnas till Knight Bachelor. Detta medför rätt till titeln sir före förnamnet. En kvinnlig ordensmedlem bär i allmänhet titeln dame. Maka till en manlig medlem tilltalas lady följt av efternamnet. För att kunna erhålla inträde i en orden måste man vara undersåte till drottningen. Det vill säga vara medborgare, eller av likvärdig status, inom det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland eller i någon annan av de stater där hon är statschef.

Hedersmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Andra furstar, undersåtar till andra furstar, och medborgare i republiker kan dock erhålla inträde, men endast i egenskap av hedersmedlemmar. Antalet fullvärdiga medlemmar är i regel strikt begränsat, medan antalet hedersmedlemmar kan vara betydligt större. En hedersmedlem har inte rätt till titeln sir, eftersom man inte är undersåte till drottningen. Möjligheten att få ett hedersmedlemskap omvandlat till fullt medlemskap efter att ha blivit brittisk medborgare finns, men begränsas exempelvis av antalet platser för fullvärdiga medlemmar.

Inte adelskap[redigera | redigera wikitext]

De kungliga ordnarna är en del av det brittiska belöningssystemet och ger bland annat innehavaren rätt till att använda en viss titel. Medlemskap i en orden innebär dock inte något formellt adelskap, men har historiskt jämförts med lågadel i brist på en formell sådan.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arnell, Jonas. ”Sir och Dame, adelskap och ridderskap”. jonar242 - on Orders, Decorations and Medals. https://jonar242.wordpress.com/2012/11/12/sir-och-dame-adelskap-och-ridderskap/. Läst 28 januari 2017.