Knight

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Knight (olika betydelser).

Knight (av gammalengelska cniht, gosse, tjänare, sven; av gemensam härkomst med tyska Knecht och svenska knekt) är en brittisk titel på medlemmar av en kunglig riddarorden.

Män kan dubbas till riddare av drottningen genom att upptas i särskilda ordensgrader eller genom att utnämnas till Knight Bachelor, innehavaren får rätt till titeln sir före förnamnet. En kvinnlig ordensmedlem bär i allmänhet titeln dame. Maka till en manlig medlem tilltalas lady följt av efternamnet.

För att kunna erhålla inträde i en orden måste man vara undersåte till drottningen. Det vill säga vara medborgare, eller av likvärdig status, inom det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland eller i någon annan av de stater där hon är statschef.

Andra furstar, undersåtar till andra furstar, och medborgare i republiker kan dock erhålla inträde, men endast i egenskap av hedersmedlemmar. Antalet fullvärdiga medlemmar är i regel strikt begränsat, medan antalet hedersmedelmmar kan vara betydligt större.

En hedersmedlem har inte rätt till titeln sir, eftersom man inte är undersåte till drottningen. Möjligheten att få ett hedersmedlemskap omvandlat till fullt medlemskap efter att ha blivit brittisk medborgare finns, men begränsas exempelvis av antalet platser för fullvärdiga medlemmar.

De kungliga ordnarna är en del av det brittiska belöningssystemet och ger bland annat innehavaren rätt till att använda en viss titel. Medlemskap i en orden innebär dock inte något formellt adelskap, men har historiskt jämförts med lågadel i brist på formell sådan.

Se även[redigera | redigera wikitext]