Knut Knutson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För bibliotekarien och språkvetaren, se Knut Knutsson.
Knut Knutson.

Knut Lennart Knutson, född 23 februari 1951 i Sandsbro i Gårdsby socken, Kronobergs län, är en svensk antikvitetsexpert. Han är mest känd för sin medverkan i SVT:s Antikrundan, där han deltagit sedan 1989.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Knutsons far bedrev lanthandel och sedermera antikaffär i Sandsbro utanför Växjö.

Han gick ut från naturvetenskaplig linje vid Katedralskolan i Växjö 1970. Då han avbrutit sina juridikstudier i Lund övergick han till att studera konst[förtydliga] och etnologi vid Lunds universitet och har specialiserat sig inom modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge.

Under åren 1980-1989 arbetade han på auktionsfirman Bukowskis i Stockholm, där han var tongivande när det för Bukowskis nya området "Modernt konsthantverk" lanserades. Under en period var han även marknadschef. Knutson har sedan 1996 varit delägare och intendent på Uppsala auktionskammare. Sedan 2007 är han ensamägare. Auktionskammaren är i dag Sveriges tredje auktionshus.

I december 2006 var han med och satte rekord i undervärdering då han ropade ut en Rubens för 15 000 kr. Slutpriset blev 16,6 miljoner kronor. Hösten 2009 konstaterades det dock att det inte rörde sig om en målning av Rubens utan sannolikt av Jan van den Hoecke.

Enligt honom själv är uppdraget att sälja lösöret från Frötuna gård i Uppland, som ägts av familjerna De Geer och Bernadotte, hans höjdpunkt som auktionist[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anna-Klara Fresk Aspegren (2007-08-14): "Känslan för gamla ting väcktes i barndomen". DN.se. Läst 2012-09-14.