De Geer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

De Geer är en månghövdad svensk adelsätt från Nederländerna, som enligt en osäker tradition härstammar från den brabantiska släkten de Hamal som under 1100-talet levde i Liège.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet De Geer ska enligt denna tradition ha tagits av Renaud de Hamal efter ett slott, Geer, som en gång hade funnits vid en biflod till Maas. Äldsta kända stamfader är Lambert De Geer de Chainée (död 1399), som var förfader till Louis De Geer (1535–1602), som blev far till Louis De Geer (1587–1652) vilken inkom till Sverige 1627. Ätten har i Sverige erhållit adlig, friherrelig och grevlig värdighet, och släkten är indelad i flera grenar.

Finspångs slott, grundat av De Geer d.y.

De Geer lät hämta vallonerna till bruksorterna Lövstabruk och Österbybruk när släkten invandrade till Sverige på 1630-talet. På detta sätt infördes det så kallade vallonsmidet i Sverige, en metod för framställnng av smidesjärn ur tackjärn, något som gjorde de uppländska brukens ägare mycket förmögna. De Geer har även gjort sig kända genom att anlägga några av Sveriges första parker; dessa hade därför ofta en holländsk förebild och ibland var deras trädgårdsmästare skolade i Holland. Släkten De Geer lyckades också med att knyta kontakter med dåtidens största arkitekter och trädgårdsarkitekter, som Carl Hårleman.

Från släkten kommer flera betydande personer inom såväl politik och statsförvaltning som industri, vetenskap och konst.

Grenar av ätten[redigera | redigera wikitext]

I huvudsak skriver Finspångs-grenen av ätten De Geer med versalt D, såsom de första generationerna i Sverige, medan den uppländska grenen vanligen använder gement d.

Personer ur släkten[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]