Kokosfett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stelnat kokosfett i glasburk

Kokosfett eller kokosolja är ett fett som framställs från kopran. Det har vid rumstemperatur fast form, men smälter vid ca 25°C. Kokosfett av god kvalitet har en rent vit färg, sötaktig lukt och smak.[källa behövs] På grund av dess höga halt mättat fett oxidera det långsamt och kan vara upp till två år utan att förstöras, består till ca 92% av mättat fett.

Kokosfett är lättlösligt i kall alkohol och utmärker sig i kemiskt avseende genom att innehålla endast små mängder oljesyra, men avsevärda kvantiteter av en del flyktiga, feta syror. Det förtvålas lätt även i köld med koncentrerade alkalier.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den största exportören av kokosnötsolja är Filippinerna, där sju procent av landets totala exportintäkter kommer från kokosoljan. Kokosfett används i stor utsträckning för tillverkning av tvål, margarin, choklad och för framställning av salvor.

Den speciella kokoslukten kan avlägsnas genom behandling med alkalier, blekmedel och överhettad ånga. Behandlad på detta sätt kan kokosfett användas i hushållet som ersättning för andra fettämnen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Meyers varulexikon, Forum, 1952