Kokosfett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stelnat kokosfett i glasburk

Kokosfett eller kokosolja är ett fett som framställs från kopra. Det har vid rumstemperatur fast form, men smälter vid ca 25°C. Kokosfett av god kvalitet har en ren vit färg, och sötaktig lukt och smak.[källa behövs] Tack vare dess höga halt mättat fett oxiderar det långsamt och kan vara upp till två år utan att förstöras. Fettet består till ca 92% av mättat fett, varav hälften består av laurinsyra[1].

Kokosfett är lättlösligt i kall alkohol och utmärker sig i kemiskt avseende genom att innehålla endast små mängder oljesyra, men avsevärda kvantiteter av en del flyktiga, feta syror. Det förtvålas lätt även i köld med koncentrerade alkalier.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den största exportören av kokosnötsolja är Filippinerna, där sju procent av landets totala exportintäkter kommer från kokosoljan. Kokosfett används i stor utsträckning för tillverkning av tvål, margarin, choklad, och för framställning av salvor.

Kokosfett kan även användas i hushållet som ersättning för andra fetter och oljor; till exempel vid matlagning och bakning. För en mer neutral smak kan den karakteriserade kokosaromen avlägsnas genom behandling med alkalier, blekmedel, eller överhettad ånga[2].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Meyers varulexikon, Forum, 1952

Noter[redigera | redigera wikitext]