Kolossbläckfisk

Från Wikipedia
Ej att förväxla med jättebläckfiskar.
Kolossbläckfisk
NE[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamBlötdjur
Mollusca
KlassBläckfiskar
Cephalopoda
UnderklassTvågälade bläckfiskar
Coleoidea
ÖverordningTioarmade bläckfiskar
Decapodiformes
OrdningTeuthida
UnderordningOegopsina
FamiljCranchiidae
UnderfamiljTaoniinae
SläkteMesonychoteuthis
ArtKolossbläckfisk
M. hamiltoni
Vetenskapligt namn
§ Mesonychoteuthis hamiltoni
AuktorRobson, 1925
Utbredning
Kolossbläckfiskens utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Kolossbläckfisk (Mesonychoteuthis hamiltoni) är en bläckfisk som beskrevs av Robson 1925. Det är den enda kända arten i släktet Mesonychoteuthis tillhörande familjen Cranchiidae.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kolossbläckfiskens bål täcks av dess mantel som tros bli längre än hos jättebläckfisken, ett dokumenterat exemplar uppmätte 2,5 meter.[2] Även dess fenor är mycket större än hos jättebläckfisken men dess tentakler tros däremot bli kortare. Speciellt för kolossbläckfisken är att dess tentakler inte bara har sugkoppar utan också skarpa krokar varav vissa kan vridas och vissa har tre spetsar.[2][1]

Bakom huvudet finns det ett hål i manteln och där finns 2 – 4 gälar. Vattnet som kommer in i manteln trycks ut genom ett kort rör varvid bläckfisken trycks bakåt. Dess ögon, väl anpassade för det totala mörkret på de stora djupen, är de största i hela djurriket. Ett dissekerat exemplars ögon var 27 centimeter i diameter men de tros kunna bli uppemot 30 centimeter.[3] Bläckfiskens maximala storlek, från fenorna längst bak på manteln till spetsen på de längsta tentaklerna, uppskattas bli runt 14 m.[4]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Artens utbredningsområde är på stora djup i antarktiska vatten och även norrut från Södra ishavet till sydligaste Sydamerika, sydligaste Afrika och södra Nya Zeeland. Ett exemplar som fångades i ett trålarnät drogs upp från 2000-2200 meters djup.[2] Endast ett fåtal exemplar har hittats intakta men rester av kolossbläckfiskar har hittats i kaskelotvalars magar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Colossal Squid” (på engelska). Encyclopedia of Life. https://eol.org/pages/46475868. 
  2. ^ [a b c] ”Super squid surfaces in Antarctic” (på engelska). BBC. 2 april 2003. http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/2910849.stm. 
  3. ^ Richard Black "Colossal squid's big eye revealed". BBC News, 30 april, 2008.
  4. ^ Anderton, H.J. 2007. Amazing specimen of world's largest squid in NZ. New Zealand Government website.