Kommunreformen i Norge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Som kommun- och moderniseringsminister är Jan Tore Sanner politiskt ansvarig för kommunreformen.
Norges fylken och kommuner (2007).

Kommunreformen i Norge är en förändring av kommunstrukturen i Norge, påbörjad den 3 juli 2014 som ett av Erna Solbergs regerings politiska projekt. Reformen blev beslutad enhälligt av Stortinget den 9 juni 2015 och banar väg för sammanslagningar av kommuner i flera etapper. 1 januari 2017 minskade antalet kommuner från 428 till 426. Ytterligare kommunsammanslagningar kommer att äga rum 1 januari 2018 och 1 januari 2020.[Uppdatering behövs]

Kommunerna fick en tidsfrist fram till 30 juni 2016 med att utarbeta eventuella kommunsammanslagningar, baserat på lokala folkomröstningar och medborgarundersökningar. I denna fas togs beslut om en minskning av antalet kommuner till 387.

Förslag till ny kommunstruktur[redigera | redigera wikitext]

Regeringen kommer att våren 2017 lägga fram förslag till en ny kommunstruktur. Stortinget beslutar i frågan i juni 2017.[Uppdatering behövs] Stortinget har öppnat för tvångssammanslagningar i enstaka fall.

Kommunen är den lägsta administrativa och folkvalda nivån i Norges politiska system. Kommunen har ansvar för en rad uppgifter som grundskola, barnomsorg, primärvård, fysisk planering och tekniska tjänster. En följd av kommunreformen blir troligen att kommunerna tar över vissa uppgifter som staten och fylkena idag har ansvar för.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)