Kongo-Central

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Provinsen Bas-Congo

Kongo-Central (tidigare Bas-Congo och Bas-Zaire) är en provins i Kongo-Kinshasa. Dess huvudstad heter Matadi. Kikongo är officiellt språk och största språk. Provinsen delas administrativt in i territorierna Kasangulu, Kimvula, Lukula, Luozi, Madimba, Mbanza-Ngungu, Muanda, Seke-Banza, Songololo och Tshela.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det område som idag utgör Kongo-Central hette tidigare Bas-Congo och var 1908 ett distrikt i Belgiska Kongo (f.d. Kongostaten). 1919 blev distriktet en del av provinsen Congo-Kasaï och 1932 en del av provinsen Léopoldville. 1960 blev landet självständigt och fick namnet Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Léopoldville). 1963 delades provinsen Léopoldville upp i de mindre provinserna Kongo-Central (tidigare distriktet Bas-Congo), Kwango, Kwilu och Mai-Ndombe samt staden Léopoldville som blev huvudstad. Efter att Mobutu 1965 tagit makten genom en militärkupp bytte landet namn till Demokratiska Republiken Kongo och huvudstaden till Kinshasa. 1971 bytte landet namn Zaire, Kongofloden till Zairefloden och Kongo-Central till Bas-Zaire. Efter att Mobutu gått i landsflykt 1997 fick landet åter namnet Demokratiska Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Kinshasa) och provinsen namnet Bas-Congo. 2015 fick provinsen åter namnet Kongo-Central.

Ett annat vanligt förekommande namn på området är Nedre Kongo (Nedre Congo) som till skillnad från Övre Congo utgjorde endast en mycket liten del av det stora landområde som i början av 1900-talet kallades Kongo eller Kongobassängen.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kongo-Central är den enda provinsen i Kongo-Kinshasa som har en kuststräcka (mot Atlanten). Den gränsar mot provinserna Kinshasa i nordost och Kwango i öster, Angola i söder samt Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Brazzaville) och Kabinda i norr. Den täcker en yta av 53 920 km² och sträcker sig från havet omkring 500 km upp efter Kongofloden till Malebodammen (tidigare Stanley-Pool).