Kongsvingerbanen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kongsvingerbanen
Allmänt
Plats Norge
Sträcka Lillestrøm – Kongsvinger (– Charlottenberg)
Organisation
Invigd 1862
Banoperatör Jernbaneverket
Trafikoperatör NSB, SJ, Green Cargo och fler godsoperatörer
Biljettoperatör NSB
Tekniska fakta
Antal spår enkelspår
Spårvidd 1435 millimeter
ATC DATC (Begränsad ATC)[1]
Elektrifierad Ja
Matning 15 kV
Karta över Grensebanen från 1902

Kongsvingerbanen, järnväg i Norge som går mellan Lillestrøm och Kongsvinger. Linjen öppnades 3 oktober 1862 och är landets första normalspåriga statsbana. Banan elektrifierades 1951.

I Kongsvinger delar sig linjen och huvudlinjen, kallad Grensebanen, viker av söderut och fortsätter till Charlottenberg i Sverige. Den andra linjen, Solørbanen, fortsätter norrut till Elverum. Den senare linjen har ingen persontrafik. Kongsvingerbanen är 115 km lång, om man räknar med Grensebanen. De viktigaste stationerna på Kongsvingerbanen är Fetsund, Sørumsand, Årnes, Skarnes och Kongsvinger. Inga tåg stannar längre vid någon av stationerna eller hållplatserna längs Grensebanen.

Vid station Sørumsand finns den smalspåriga museijärnvägen Urskog–Hølandsbanen med trafik endast under sommaren.

För passagerartrafiken på Kongsvingerbanen svarar bland annat NSB:s motorvagnståg som kommer från Oslo och går till Årnes med täta stopp som en del av Oslos pendeltåg.

Sedan 2007 kör SJ ett eller två tåg per dag mellan Stockholm och Oslo, torsdagar och söndagar även nattåg. Värmlandstrafiken kör tåg Oslo-Karlstad.

Både SJ:s Intercity och Värmlandstrafiks tåg fungerar som regionaltåg mellan Oslo och Kongsvinger. De stannar på 4 ställen däremellan. NSB kompletterar med ett fåtal ytterligare regionaltåg mellan Oslo och Kongsvinger, så det blir 8 tåg per riktning och dag mellan dessa orter. Värmlandstrafiks tåg är en förlängning av deras tåg Karlstad-Charlottenberg som stannar på åtskilliga platser i Värmland.

Tidigare bedrev företagen Kungspilen, Linx och Unionsexpressen passagerartrafik Årnes/Kongsvinger-Karlstad respektive Oslo–Stockholm via Kongsvingerbanen. Men på grund av bristande lönsamhet lades dessa linjer ned efter 2003, 2004 respektive 2008.

Stationer[redigera | redigera wikitext]

Svenska tåg stannar på stationer märkta * och i Oslo. NSB tåg Oslo-Kongsvinger stannar på dessa stationer plus alla mellan Årnes-Kongsvinger.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Network Statement 2012