Vy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vygruppen AS
NSB (Norske tog) 75-39 i Vy-dekor, Sundhaugen, Drammen.jpg
Tåg från Vy
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorNorge Oslo, Norge
BranschJärnvägsbolag
Historia
Grundat2002-07-01
Avknoppat frånNorges Statsbaner 1883−1996
Tidigare namnNSB BA 1996−2002
NSB AS 2002−2019
Struktur
ÄgareSamferdselsdepartementet
DotterbolagVy Tog AS, Vy Tåg AB, Vy Gjøvikbanen AS, Vy Buss AS, Vy Buss AB, Vy Travel AB, Cargonet AS och Finse Forsikring AS
Övrigt
Webbplatshttp://www.vy.no

Vy, formellt Vygruppen AS, tidigare NSB, är en norsk transportkoncern verksam med persontrafik med tåg och buss i Norge och Sverige. Koncernen ägs av den norska staten genom Samferdselsdepartementet. Koncernen äger även godstågsoperatören Cargonet.

Vy är Norges största tågbolag för inrikes passagerartrafik med tåg. Marknadsandelen i personkilometer var 88 % under 2011.[1]

Koncernstruktur[redigera | redigera wikitext]

Koncernen består av moderbolaget Vygruppen AS (tidigare NSB AS) som kör persontrafik på järnväg i Norge. Helägda dotterbolag är bland annat:

Historia[redigera | redigera wikitext]

Norges statsbaner grundades 1883 för att förvalta de norska järnvägarna. Innan dess hade flera olika bolag, både norska och utländska, drivit sina egna järnvägar. Norges statsbaner hade från början ansvar för allt inom järnväg; spår och stationer samt trafiken på dessa och underhåll av tågen. Efter att under en lång period inte ha förändrats nämnvärt, delades Norges statsbaner 1996 upp i NSB BA, NSB Gods AS (blev senare CargoNet) och Jernbaneverket. Jernbaneverket fick ansvar för infrastrukturen och de två andra bolagen blev ansvariga för person- respektive godstrafiken. Bolagiseringen fortsatte 2002 genom att låta NSB bli ett aktiebolag med statligt ägande.

I början av 2000-talet hade bolaget mycket motgång, en stor olycka (Åstaolyckan), lokförarbrist, förseningar och materialproblem; detta orsakade sjunkande popularitet, men problemen har minskat och bolaget håller på att återuppbygga folks och samhällets förtroende.[källa behövs]

Tidigare fanns det ett samarbete med SJ i Linx ägt till 50 % vardera men det lades ner 2004/2005

Namnbyte[redigera | redigera wikitext]

Namnbytet från Norges Statsbaner AS till Vygruppen skedde den 24 april 2019.[2] Det nya namnet presenterades vid en presskonferens i Oslo den 13 mars 2019[3]´och godkändes av NSB:s bolagsstämma den 22 mars 2019.[4]

Dagens persontrafik i Norge[redigera | redigera wikitext]

Vy kör större delen av persontågstrafiken i Norge. Det inkluderar pendeltåg, men inte Oslos tunnelbana. Övriga tågoperatörer i Norge är Flytoget som kör flygtågen till Gardermoen och SJ som kör tåg Stockholm−Oslo och Luleå−Narvik.

Vy kör också trafik över svenska gränsen från Oslo till Göteborg på Norge/Vänerbanan i samarbete med SJ och från Trondheim till Storlien på Mittbanan i samarbete med Norrtåg. Trafiken är marknadsföringsmässigt uppdelat i Vy Lokaltog för lokaltåg och Vy Regiontog för regiontåg och fjärrtåg. I tillägg körs trafiken på Gjøvikbanen av dotterbolaget Vy Gjøvikbanen AS.

Vy Lokaltog[redigera | redigera wikitext]

Oslo-området
Trondheimsområdet
Bergensområdet
Mindre sträckor i Sydnorge
Jæren
Bodøregionen

Vy Regiontog[redigera | redigera wikitext]

Oslo-området
Østlandet – Mittnorge
Østlandet – Sørlandet - Vestlandet
Mittnorge - Nordnorge

Fordon[redigera | redigera wikitext]

Foronen ägs av det statsägda bolaget Norske tog AS och hyrs av Vy. Ett undantag är fordonen som används på Flåmsbanan som tillhör Vy. Som hos många andra järnvägsbolag har motorvagnarna blivit vanligare senaste tiden.[när?] Men fortfarande framförs många lokdragna tåg.

Diesellok[redigera | redigera wikitext]

Ellok[redigera | redigera wikitext]

Eldrivna motorvagnar[redigera | redigera wikitext]

Dieseldrivna motorvagnar[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jernbanestatistikk 2011” (på norska) (pdf). Jernbaneverket. 12 augusti 2011. http://www.banenor.no/dokumenter/2012/Om-Jernbaneverket/Jernbanestatistikk-2011/. Läst 8 januari 2013. 
  2. ^ ”Om oss”. Vygruppen. https://www.vy.no/vygruppen/om-oss. Läst 24 april 2019. 
  3. ^ ”Nu samlar NSB-koncernen tåg- och bussverksamheten i Sverige och Norge under det nya namnet Vy”. https://www.vy.se/. Läst 12 mars 2019. 
  4. ^ ”Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn”. NSB. https://www.vy.no/vygruppen/presse-og-nyheter/pressemeldinger/generalforsamlingen-i-nsb-har-godkjent-nytt-navn. Läst 24 april 2019.