Kontinentalplatta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världens kontinentalplattor kartlades på 1900-talet.
Tectonics plates (preserved surfaces)

En kontinentalplatta är ett avsnitt av jordskorpan. Nu vet man att jorden består av 8-12plattor som hela tiden rör sig.Kontinentalplattornas rörelse skapar sprickor som vulkaner kommer ifrån (magma finns under, och pressas upp). När kontinentalplattorna krockar med varandra blir det jordbävning.

En kontinentalplatta är runt 100 km tjock och består huvudsakligen av sima (jordskorpan under havet) och sial (jordskorpan under fastlandet).

Om man tänker sig ett äpple som har samma storlek som jordklotet, är jordskorpan faktiskt inte tjockare än äpplets skal.

Några av de större kontinentalplattorna är Afrikanska kontinentalplattan, Antarktiska kontinentalplattan, Arabiska kontinentalplattan, Indisk-australiska kontinentalplattan/Indoaustraliska kontinentalplattan, Cocosplattan, Eurasiska kontinentalplattan, Filippinska kontinentalplattan, Juan de Fuca-plattan, Karibiska plattan, Nazcaplattan, Nordamerikanska kontinentalplattan, Scotiaplattan, Stilla havsplattan och Sydamerikanska kontinentalplattan.

Se även[redigera | redigera wikitext]