Kontinentalplatta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världens kontinentalplattor kartlades på 1900-talet.
Karta över kontinentalplattorna av NASA.

En kontinentalplatta, eller tektonisk platta, är ett avsnitt av jordskorpan och allra översta delen av manteln, vilka tillsammans kallas för litosfären. Plattorna är ungefär 100 km tjocka. och delas huvudsakligen upp i sima (jordskorpa under havet) och sial (jordskorpa under fastland). Kontinentalplattorna rör sig ständigt i förhållande till varandra. I gränsen mellan plattor förekommer det seismisk aktivitet. I ett gränsområde där plattorna rör sig ifrån varandra bildas sprickor och vulkaner och i områden där plattorna rör sig emot varandra är det vanligare med kraftiga jordbävningar och det bildas bergskedjor.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Kontinentalplattorna delas ibland upp i tre ganska godtyckliga kategorier: stora-, mindre- och mikrokontinentalplattor.

Stora kontinentalplattor[redigera | redigera wikitext]

Dessa sju plattor utgör merparten av alla kontinenter och Stilla havet. I denna lista utgörs de stora kontinentalplattorna av plattor som är större än 10 miljoner km2.

Mindre kontinentalplattor[redigera | redigera wikitext]

Dessa mindre plattor visas mer sällan på kartor över kontinentalplattor eftersom merparten inte omfattar betydande landområden. I denna lista definieras de mindre kontinentalplattorna som plattor är mindre än 10 miljoner km2 men större än 1 miljon km2.

Mikrokontinentalplattorna[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mängd mikrokontinentalplattor, det vill säga plattor som mäter mindre än 1 miljon km2. Dessa kontinentalplattor grupperas oftast med de närliggande större plattor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln baseras på engelskspråkiga wikipedias artikel List of tectonic plates, läst 2015-11-01