Korsu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En replik av en krigstida korsu.

En korsu är en krigstida bivack (försörjnings- och viloskyddsrum) för långtidsbruk, som är vanligtvis uppförd av stockar en bit bakom främsta försvarslinjen. Den är antingen helt eller delvis nedgrävd under jord. Har byggnaden skottgluggar och siktspringor kallas den på svenska för stridsvärn (bunker)[1]. Termen korsu är ett etablerat finskt lånord i finlandssvenskan, och som svenska frivilliga i Finland upptog i sitt språkbruk under andra världskriget.

Korsun byggs oftast in i en av naturen formad kulle, så att en djup skyttegravsliknande gångstig leder till dess ingångsdörr. Själva korsun är oftast helt inbyggd i kullen. Rummet i korsun byggs som regel av stockar. Korsuns tak består av flera lager av korslagda stockar, och ovanpå allt detta ett lager med stora stenar och jord. Till slut kamoufleras taket omsorgsfullt för att smälta in i den omgivande miljön. Till korsun leder antingen en eller flera ventilationsrör, samt rör från eldstäder. Skorstensrören förses med en sinnrik förgrening gjord av galler, så att nedsläppta handgranater studsar ut igen.

Korsun finns i många olika storlekar, den vanligaste förekommande varianten rymmer dock som mest omkring tjugo mannar. I sin mest spartanska variant är korsun inredd med britsar, bord, pallar och eldstad. Som belysningskälla används en lampa av något slag, ofta en fotogenlampa. Under ställningskrig hinner manskapet ofta bygga lyxigare varianter av korsun, allt för att göra den så hemtrevlig som möjligt.

Vid behov konstrueras dräneringssystem, för att hindra grundvattnet från att rinna in i korsun.

Nuförtiden har den finländska försvarsmakten till sitt förfogande även elementkorsun i betong. De är betydligt enklare att uppföra, men kräver bruk av maskinella hjälpmedel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur
Noter
  1. ^ Om bunkrar på tidskriften Fort & Bunkers webbplats. Arkiverad 6 april 2012 hämtat från the Wayback Machine. (svenska) Läst 2 april 2012.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia, 2 april 2012.