Kratom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kratom
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTvåhjärtbladiga växte
Magnoliopsida
OrdningGentianaordningen
Gentianales
FamiljMåreväxter
Rubiaceae
SläkteKratomsläktet
Mitragyna
ArtKratom
M. speciosa
Vetenskapligt namn
§ Mitragyna speciosa
AuktorPieter Willem Korthals & George Darby Haviland, 1839
Synonymer
  • Nauclea korthalsii Steud. nom. inval.
  • Nauclea luzoniensis Blanco
  • Nauclea speciosa (Korth.) Miq.
  • Stephegyne speciosa Korth.
Hitta fler artiklar om växter med

Kratom (Mitragyna speciosa) är en växtart som tillhör familjen måreväxter, dit bland annat kaffe hör. Arten beskrevs 1839 av den holländske botanikern Pieter Willem Korthals och den brittiske naturalisten George Darby Haviland.

Kratom är ett träd som har sin utbredning i Sydostasien i Indokina, Malaysia, Filippinerna, Indonesien, Thailand och Nya Guinea. Den odlas i Vietnam.[2]

Kratombladen, fram- och baksida

Kratom är ett träd med blad som är medicinskt verksamma. Bladen används för sina psykoaktiva egenskaper i framför allt i sitt utbredningsområde, men bruket har även spritt sig till andra delar av världen. Arbetare på fälten i Sydostasien tuggar bladen, ofta kontinuerligt under dagen för den domnande och stimulerande effekten. Bladen kokas också till te. Teet kan då få dunsta tills det kvarstår ett slags tjära som sväljs. Det är ovanligt att kratom röks, det anses ge dålig effekt och vara ohälsosamt. Droger baserade på kratom, normalt med tillsats av O-desmetyltramadol (den huvudsakliga aktiva metaboliten av tramadol[3]), säljs bland annat under namnet krypton, och har 2010 uppmärksammats av Läkemedelsverket och 0-desmetyltramadol blev sedermera narkotikaklassat året efter.[4] Det tycks huvudsakligen vara O-desmetyltramadol som stått för den dödliga verkan i dessa fall, snarare än någon substans från kratom i sig.[5]

Kratom innehåller många aktiva substanser, bland annat mitragynin (som tidigare ansågs vara det primära aktiva ämnet), mitrafyllin och 7-hydroximitragynin (vilket nu anses vara det huvudsakliga aktiva ämnet i växten).

Kratom har stor potential som medicinalväxt, till exempel som smärtstillande medel jämförbart med kodein, propoxifen eller som ett alternativ till metadon. Det kan också användas som råvara för tillverkning av andra brukbara kemikalier.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Se på Scholia Scholia har publikationer om Kratom