Krigsveteran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En krigsveteran är person som deltagit i ett eller flera krig. Termen är latin,där vetus, betyder "gammal". I romarriket betecknade termen den som pensionerats från militärtjänst.

Hôtel des Invalides är ett franskt sjukhus för veteraner
Veterannål från Nederländerna

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under antiken var Romerska riket veteraner soldater som hade slutfört 20 års tjänst. De började vanligen vid 16 års ålder.

Effekter på människan[redigera | redigera wikitext]

Krigets hemskheter har en stor inverkan på människor. De som själva deltagit i strider eller blivit utsatta för dem kan bära på livslånga sår. Många krigsveteraner finner det svårt att gå tillbaka till ett normalt liv. Detta såg man i Sverige efter 1809 då krigsveteraner framled sitt liv i armod och där många begick självmord. Att självmorden är mer frekventa bland veteraner, är väl känt även internationellt. Kriminalitet och en känslor av meningslöshet är inte ovanliga. Posttraumatiskt stressyndrom är inte ovanligt och kan yttra sig på många olika sätt.

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Det finns The World Veterans Federation - Världsveteranförbundet. De organiserar 170 veteranorganisationer från 89 länder. Många länder har särskilda insatser från regering, där veteraner åtnjuter rätt till extra semester, vård eller annat. I många länder ges speciella medaljer till veteraner.

Finland[redigera | redigera wikitext]

Veteraner åtnjuter särskilda pensionsförmåner. Finlands Frontveteranernas förbund Finland har sotaveteraaniliitto - Finlands krigsveteraner. Det finns särskilda organisationer för kvinnor.

Norge[redigera | redigera wikitext]

Forsvarets Veteranadministrasjon sköter mycket tillsammans med Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner. De har även Forsvarets veteransenter - Bæreia.

Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Enligt lag ges "pension på förmånliga villkor", vilken dock är ganska blygsam. De ges även ett visst socialt stöd, men frivilligorganisationer som "Soldatmödrarna" spelar en viktig roll.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

The Royal British Legion (RBL), är mycket kända och deras symbol - oftast en röd vallmoblomma (bland vit) bärs av många. Det är Förenade kungarikets största organisation. Det finns även en SSAFA Forces Help.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns en dåligt utbyggd veteranvård, en anledning till detta kan vara att Sverige som land inte varit i krig på länge på eget territorium utan endast i krig utomlands. Veteranerna i Sverige har själva byggt upp organisationer för kamratstöd. En av dessa är fredsbaskrarna [1] och insamling sker via gåvor. [2]. På Sveriges Veterandag 29 maj 2013 uppmärksammades dock soldater sårade i strid sedan 50 år. Dagen bojkottades dock aktivt av Sveriges Televsions båda nyhetsredaktioner, vilket upprörde stora delar av både svenska folket samt internationella dignitärer som var på plats. Händelsen är under utredning.


Tyskland[redigera | redigera wikitext]

I Tyskland medförde de dåliga veteranförmånerna under mellankrigstiden till social instabilitet, som utnyttjades för nazisternas maktövertagande. Idag finns Kyffhäuserbundes, som tillsammans med statliga Sozialverband VdK Deutschland hjälper veteraner. (Dessutom finns ett särskilt förbund för krigsblinda) Därtill finns Reservistenverband, [3].

USA[redigera | redigera wikitext]

USA har efter sina många krig många krigsveteraner. Dessa får särskild vård och ett visst stöd från samhället. Ofta finns särskilda avdelningar på nationella myndigheter som har hand om veteranfrågor. Det finns ett Military Community and Family Policy (MC&FP) program - särskilda program för militärfamiljer. Det finns sedan 1989 ett federalt statsdepartement för veteranfrågor: USA:s veterandepartement.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Den sista veteranen från första världskriget var född i Kanada, John Babcock, och han avled den 19 februari 2010.