Kristi Lärjungar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristi Lärjungar
Bildad1827
TypKristet samfund
Officiella språkEngelska

Kristna Kyrkan - Kristi Lärjungar (Christian Church - Disciples of Christ) är ett kristet trossamfund, med rötter i den amerikanska reformationsrörelse som växte fram i början av 1800-talet, till följd av Alexander Campbells och Barton W. Stones förkunnelse.

Kristi Lärjungar bildades officiellt 1827 och är idag en av de största kristna trossamfunden som grundats på amerikansk mark. Man uppger sig ha 382 248 medlemmar (2018)[1], i nära 4 000 församlingar i Nordamerika.

Rörelsen har en baptistisk dopsyn.[källa behövs]

Splittring[redigera | redigera wikitext]

Enigheten bland lärjungarna sattes på prov mot slutet av 1840-talet då ett missionssällskap bildades och några församlingar började använda sig av instrumentalmusik (till att börja med främst pianon och orglar). Många mindre landsbygdsförsamlingar i den amerikanska södern ogillade denna utveckling och efter det amerikanska inbördeskriget tilltog meningsmotsättningarna.

Under 1870- och 80-talen delades rörelsen i praktiken i två grupper men eftersom det inte fanns någon central organisation eller samfundsledning så skedde aldrig någon formell splittring förrän man i USA 1906 genomförde en nationell insamling av statistiska data rörande religiös tillhörighet. De församlingar som ogillade missionssällskap och instrumentalmusik bad då att få registreras separat som Kristi församlingar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]