Kritik av det rena förnuftet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kritik av det rena förnuftet
Titelbladet till första utgåvan 1781.
Titelbladet till första utgåvan 1781.
FörfattareImmanuel Kant
OriginaltitelKritik der reinen Vernunft
Originalspråktyska
ÖversättareJeanette Emt (svenska)
ÄmneUtveckling av Kants kritiska filosofi
GenreKunskapsteori, metafysik
Utgivningsår1781
Utgiven på
svenska
senast 2004
Del i serie
Föregås avÜber die verschiedenen Rassen der Menschen
Efterföljs avProlegomena till varje framtida metafysik

Kritik av det rena förnuftet (originalets tyska titel: Kritik der reinen Vernunft) är ett filosofiskt verk av Immanuel Kant, ibland benämnt så som "första kritiken". Verket gavs ut år 1781 men 1787 kom en betydligt mer explicit liksom avsevärt reviderad upplaga. "Kritik av det rena förnuftet" är Kants mest betydelsefulla verk och en av filosofins klassiker.

I "Kritik av det rena förnuftet" presenterar Kant för första gången sin transcendentala idealism, en teori han själv ansåg vara en ”kopernikansk vändning” inom den filosofiska diskussionen kring rationalism och empirism, idealism och realism. Detta uttryck syftar på den revolution som astronomen Kopernikus hade gjort med sin banbrytande teori om den heliocentriska världsbilden. I och med detta innebar Kants egen ”kopernikanska vändning” att han, i stället för att ansluta sig till någon sida i debatten mellan rationalister (som anser att vägen till kunskap främst går via förnuftet) och empirister (som företräder åsikten att man främst når kunskap genom empirisk observation), ägnade sin uppmärksamhet åt kunskapens betingelser, id est på vilket sätt vårt förstånd är strukturerat, vad och hur vårt förstånd är villkorat, var gränsen kan gå för vårt vetande och även under vilka kategorier vi sorterar vår erfarenhet.

"Kritik av det rena förnuftet" åtföljs av två andra ”kritiker”, id est undersökningar, "Kritik av det praktiska förnuftet", (1788) och "Kritik av omdömeskraften", (1790).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]