Kubb (spel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kubbspel i Cornwall.

Kubb (uttalat [kɵb]svenska eller [kub]gutniska) är ett sällskapsspel som spelas utomhus, och går till så att kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant av en rektangel, i mitten ställs en något större kubb som är kungen. Sedan gäller de för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det hävdas ofta att kubb skulle vara ett gotländskt spel med anor från vikingatiden. Detta hävdades i reglerna från kubbspel som såldes på Gotland i början på 1990-talet.[källa behövs] Inga handfasta referenser finns dock för spelets existens före denna tidpunkt.

Det tidigaste kända belägget för ett spel som liknar kubb finns i andra upplagan av Nordisk familjebok, utkommen 1911. Där beskrivs "kägelkrig", en variant av kägelspel som spelas med elva käglor, "med en, 'kungen', i midten och fem i en rad på hvardera 15 m. afstånd från kungen". Den främsta skillnaden från modern kubb är att ett klot användes i stället för kastpinnar, likt kägelspel.[1]

Mästerskap[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1995 arrangeras VM i kubb på Gotland av Rone Gymnastik- och Idrottsklubb. År 2005 deltog 130 lag från 10 länder.[källa behövs]

Vinnare i kubb-VM
Årtal Lag
1995 Sverige Fole/Hejnum
1996 Sverige Team Ekeby
1997 Sverige Team Ekeby
1998 Sverige Fole/Hejnum
1999 Sverige Fole/Hejnum
2000 Sverige United States
2001 Sverige Team Ekeby
2002 Sverige Team Ekeby
2003 Sverige Team Ekeby
2004 Norge Sportskubb Sportsklubb
2005 Sverige Team Ekeby
2006 Sverige Elefantbajs 2000
2007 Sverige Team Ekeby
2008 Sverige Team Ekeby
2009 Sverige Team Ekeby
2010 Sverige Gloria Victis
2011 Sverige Team Ekeby
2012 Sverige Team Ekeby[2]
2013 Tyskland Kubb'Ings
2014 Tyskland Kubb'Ings meets Biersekte, Gipfelstümer & RZKKC
2015 Europa Gipfelstürmer&Freunde
2016 Tyskland Kubb'Ings&Fortschritt 99
2017 Sverige Blue/Orange
2018 Schweiz KP Wilddogs
2019 Belgien Belgian Bastards
2020 Inställt pga Covid-19

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Kubb är ett utomhusspel som spelas mellan två spelare eller två lag. Spelplanen är rektangulär, storleken kan variera men 5x8 meter är ett standardmått. Underlaget skall vara plant – en trädgårdsgräsmatta duger.

Pjäser[redigera | redigera wikitext]

 • Kungen – omkring 30 cm hög och tjockare än de andra kubbarna, 9x9 cm tjock
 • 10 kubbar – omkring 7x7 cm i tjocklek, 15 cm höga
 • 6 kastpinnar – runda omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka
 • 4 hörnpinnar och 2 mittpinnar

Spelregler för kubb[redigera | redigera wikitext]

Officiella spelregler[redigera | redigera wikitext]

Holländska laget Jan-Diederick en de Ravenvangers Holländska Mästerskapet 2016

Följande är de regler som används vid VM i kubb.[3]

 • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning. Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet.
 • Kubbarna får bara kastas med underhandskast, men får rotera om kastaren så önskar.
 • Kubbar kastas alltid från baslinjen (planens kortända).
 • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva. När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur. Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. De ställs sedan upp. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. Dock inte närmare än en längden av en kastpinne från kungen eller hörnpinnarna. De kubbar som kastats över korrekt reses upp av det försvarande laget så att de står upp.
 • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
 • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
 • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.

Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda. Skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs de på varandra. Denna regelvariant förkortar speltiden och ger en ny dimension åt utkasten.[förtydliga]

Pentakubb spelas av fem spelare eller lag. Man formar en femkant med kungen i mitten. Varje spelare (eller lag) placerar ut två kubbar på sin baslinje och kastar tre pinnar mot två de spelare/lag som befinner sig på motsatt sida, d.v.s. inte på de närmast till höger eller vänster. De kubbar som fälls kastas över av motståndaren i kastarens del av planen, d.v.s. den triangel som bildas från hörnen av spelarens baslinje till kungen. Denna inkastade kubb reses och måste sedan fällas av motståndarna innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen. Däremot får man inte gå fram och ställa sig vid den inkastade kubben när det är ens egen tur att kasta (om den alls finns kvar). När man rensat de två framförvarande baslinjerna, fäller man kungen. Samma regler gäller då som vid vanlig kubb.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://runeberg.org/nfbo/0293.html
 2. ^ Winarve, Yvonne (6 augusti 2012). ”Ekeby årets kubbvinnare”. Helagotland.se. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7855141. Läst 7 augusti 2012. 
 3. ^ VM-regler kubbvm.com (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]