Kubb (spel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kubbspel i Cornwall.

Kubb (uttalat [kɵb]svenska eller [kub]gutniska) är ett sällskapsspel som spelas utomhus, och går till så att kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant på en rektangel, i mitten ställs en något större kubb som är kungen. Sedan gäller de för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen. Spelpjäser kan köpas i varuhus eller fritidsbutiker, och finns också på många bensinstationer. Det går också utmärkt att tillverka egna pjäser – det är inte svårt att föreställa sig att spelet ursprungligen kan ha spelats med några vedträn som plockats från gårdens vedbod.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det hävdas ofta att spelet härstammar i Sverige under vikingarnas tid och att det har bevarats på Gotland, men det verkar vara en marknadsföringshistoria av spelets tillverkare för bättre försäljning. Det verkliga ursprunget är från före vikingtiden. Traditionen på Gotland är att vikingarna uppfann spelet med ben från erövrade stammar och spelade mot varandra. Det finns folkliga berättelser som faktiskt bevisar att kubb spelades på olika ställen där vikingarna stannade som i Sverige, Skottland och Norge och i början av [tjugonde århundradet] ] har kommit över från Eurasia, men det är inte klart på vilket sätt reglerna för den tiden matchar hur kubb spelas idag.

Före 1912[redigera | redigera wikitext]

Egyptiska väggmålningar där kubbens föregångare spelades

De forntida egyptierna spelade omkring 3000 f.Kr. redan spel som mycket liknar Kubb. Som en av världens första och största civilisationer spelade de redan fritidsspel som en kombinerad form av spjut och schack som mycket liknar kubb nu. Vid den tiden spelade bara eliten och den rika borgarklassen spelet. Från utgrävningar där träblock hittades och även mänskliga ben och på egyptiska väggmålningar kunde man se att de lekte tillsammans som spel vid den tiden. Några av favoritsporterna och spelen i Egypten var föregångare till skittles, boxing, Kubb, fencing med pinnar och schack. De tidiga egyptierna spelade också andra sporter och spel med tävling, inklusive en tidig form av hockey, handboll, gymnastik, spjut och tyngdlyftning. I detta var formen av två motståndare eller lag som i dagens tävling ses igen i kubb .[1]

Skandinaviskt kulturarv[redigera | redigera wikitext]

Karta över vikingområdena i den 8: e (mörka), 9: e (röda), 10: e (orange) och 11: e (gula) århundradet. De gröna områdena där offer för plundring och mord.

Romarna tog över spelet efter den romerska dominansen och detta var också introduktionen till perserna, men det var perserna som fortsatte att använda Kubb eftersom det såg ut som schackschah och det var lätt för folk att spela. I denna användning kommer orden "check" och "schack" genom arabiska från persiska shāh, som är "kung"[2] of "monarch" menande (Murray 2012: 159).

Kung och drottning spelar prekursen på kubb; schack - Das Schachzabelbuch

Namnet kubb heter i de arabiska länderna annorlunda, nämligen Kubtal كتلة vilket betyder "block" och är en degenerering av كتلة.[3]

Araber spelar schack med brädor och block

كتلة (pronunciation 'kutla']) är bokstavligen översatt "block" på arabiska som senare blev Kubb.

Romarna ansåg det ett spel av låg klass och orenhet och spelet utvecklades där till vad vi nu vet som petanque och skittles eller de spelade brädans variant schack.

Den sista Skandinaviska atmosfären kommer från en av raiderna på Vikingarna. Vikningarna spenderade sina raider på gränsen mellan Europa och Asien (se karta). Vikningarna tog också över spelet från förmodligen Turkiet eller Ryssland i en av deras plundring (se karta). Det är misstänkt att vikingarna har tagit kubb i Scots och Scandinavian territorium. Som ett resultat spelades det här spelet länge på skandinaviskt territorium, som kallades kubb på svenska; bokstavligen översatt från träblock . Återigen en refference med arabiska rötterna.

Efter 1912 fram till idag[redigera | redigera wikitext]

Det är viktigt att nämna att Föreningen Gutnisk Idrott", som grundades 1912, har aldrig betecknat spelet som ett av de traditionella spelen från Gotland. De betonar dock spelets tradition, dess historia och de relaterade normerna för interaktion. Lämpliga kläder under kubb har blivit svåra genom åren. Spelet visar likheter med bowling, schack, petanque spel och det är att dessa spel delar en gemensam medeltida ursprung.

Spelet har vissa likheter med andra kägelspel och kan ha ett gemensamt medeltida ursprung med dessa. Kubb har dock en unik egenskap, nämligen att det spelas av lag på en tvåsidig spelplan. Detta verkar vara en relativt nypåkommen variation. Det finns hörsägen om kubbspelande från flera delar av landet ifrån början av 1900-talet, men hur lika de reglerna var dagens är okänt.[4]

Sedan 1995 arrangeras VM i kubb på Gotland av Rone Gymnastik- och Idrottsklubb. År 2005 deltog 130 lag från 10 nationer.

Mästerskap[redigera | redigera wikitext]

Vinnare kubb-VM

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Kubb är ett utomhusspel som spelas mellan två spelare eller två lag. Spelplanen är rektangulär, storleken kan variera men 5x8 meter är ett standardmått. Underlaget skall vara plant – en trädgårdsgräsmatta duger.

Pjäser[redigera | redigera wikitext]

 • Kungen – omkring 30 cm hög och tjockare än de andra kubbarna, 9x9 cm tjock
 • 10 kubbar – omkring 7x7 cm i tjocklek, 15 cm höga
 • 6 kastpinnar – runda omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka
 • 4 hörnpinnar och 2 mittpinnar

Spelregler för kubb[redigera | redigera wikitext]

Officiella spelregler[redigera | redigera wikitext]

Kubb holländska laget Jan-Diederick en de Ravenvangers Holländska Mästerskapet 2016

Följande är de regler som används vid VM i kubb.[6]

 • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning. Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet.
 • Kubbarna får bara kastas med underhandsskast, men får rotera om kastaren så önskar.
 • Kubbar kastas alltid från baslinjen (planens kortända).
 • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva. När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur. Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. Dock inte närmare än en längden av en kastpinne från kungen eller hörnpinnarna. De kubbar som kastats över korrekt vikes upp av det försvarande laget så att de står upp.
 • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
 • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
 • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.

Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda. Skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs de på varandra. Denna regelvariant förkortar speltiden och ger en ny dimension åt utkasten.[förtydliga]

Pentakubb spelas av fem spelare eller lag. Man formar en femkant med kungen i mitten. Varje spelare (eller lag) placerar ut två kubbar på sin baslinje och kastar tre pinnar mot två de spelare/lag som befinner sig på motsatt sida, dvs inte på de närmast till höger eller vänster. De kubbar som fälls, kastas över av motståndaren i kastarens del av planen, dvs den triangel som bildas från hörnen av spelarens baslinje till kungen. Denna inkastade kubb reses och måste sedan fällas av motståndarna innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen. Däremot får man inte gå fram och ställa sig vid den inkastade kubben när det är ens egen tur att kasta (om den alls finns kvar). När man rensat de två framförvarande baslinjerna, fäller man kungen. Samma regler gäller då som vid vanlig kubb.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=JHD-GeCF3REC&oi=fnd&pg=PA197&dq=kubb+game&ots=llhfHsPd66&sig=Fhglu-JTzwB3pKya8-HdAHFjyuI#v=onepage&q=kubb%20game&f=false "The Child's Right to Play: A Global Approach"
 2. ^ "The King Is not Dead After All! The Real Meaning of Shah Mat or the Lesson of the Commode" Mall:Webarchive, Jan Newton, GoddessChess.com, September 2003
 3. ^ [https://ar.wikipedia.org/wiki/متوازي_مستطيلات
 4. ^ https://web.archive.org/web/20050204031544/http://www.vmkubb.com/s_arb.doc
 5. ^ Winarve, Yvonne (6 augusti 2012). ”Ekeby årets kubbvinnare”. Helagotland.se. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7855141. Läst 7 augusti 2012. 
 6. ^ http://www.vmkubb.com.ext.levonline.com/images/swedish.pdf[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]