Kubb (spel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kubbspel i Cornwall.

Kubb (uttalat [kɵb]svenska eller [kub]gutniska) är ett sällskapsspel som spelas utomhus, och går till så att kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant av en rektangel, i mitten ställs en något större kubb som är kungen. Sedan gäller de för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen. Spelpjäser kan köpas i varuhus eller fritidsbutiker, och finns också på många bensinstationer. Det går också utmärkt att tillverka egna pjäser – det är inte svårt att föreställa sig att spelet ursprungligen kan ha spelats med några vedträn som plockats från gårdens vedbod.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det hävdas ofta att spelet härstammar i Sverige från vikingatid och att det har bevarats på Gotland, men det verkar vara en marknadsföringshistoria av spelets tillverkare för bättre försäljning. Det verkliga ursprunget är från före vikingatiden. Traditionen på Gotland är att vikingarna uppfann spelet med ben från erövrade stammar och spelade mot varandra. Det finns folkliga berättelser som faktiskt bevisar att kubb spelades på olika ställen där vikingarna stannade som i Sverige, Skottland och Norge och i början av tjugonde århundradet har kommit över från Eurasien, men det är inte klart på vilket sätt reglerna för den tiden matchar hur kubb spelas idag.

Egypten[redigera | redigera wikitext]

De forntida egyptierna spelade omkring 3000 f.Kr. redan då ett fritidsspel som kombinerade spjut och något vi idag skulle likna vid schack som i sin tur verkar väldigt likt kubben som spelas nu. Vid den tiden spelades detta endast av eliten och den rika borgarklassen. Från ett antal utgrävningar har man hittat både träblock samt mänskliga ben som sedan har kunnat kopplas till olika väggmålningar där de verkar ha använts för att spela olika spel. Några av de troliga sporterna samt spelen som var favoriter i Egypten verkar i sin tur ha varit tidiga föregångare till t.ex. skittles, boxning, kubb, gymnastik, tyngdlyftning, spjutkastning, fäktning med pinnar och schack. Det skapades även olika sorters tävlingar kring de nämnda aktiviteterna där två motståndare eller lag spelade emot varandra. [1]

Egyptiska väggmålningar av ett spel som liknar dagens kubb.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Karta över vikingaområdena i det 8:e (mörka), 9:e (röda), 10:e (orange) och 11:e (gula) århundradet.

Många olika spel och sporter hjälptes till att spridas från bl.a. Egypten under storhetstiden av det Romerska Imperiet. Det var på så vis som det kubb-liknande spelet från Egypten lyckades ta sig till antikens Persien. Till skillnad från i Rom där det sågs som ett spel för den lägre klassen och på så vis aldrig fick något speciellt genomslag adopterades det relativt snabbt i Persien då det liknade en förenklad version av ett redan populärt spel som perserna kallade shatranj, från ordet shāh som betyder kung - vilket idag bär namnet schack.

Även om det inte välkomnades med öppna armar inom Romarriket hängde ändå den tidiga versionen av kubb kvar och utvecklades under åren till det som vi känner till som boule.

Importering till Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

Kubb kom troligtvis till de norra breddgraderna under Vikingatiden då de var som mest aktiva i sin utspridning, plundring och handel. Under den här tiden kom spel och aktiviteter av olika former att sprida sig upp till de Nordiska länderna på samma väg som siden från Kina, kufiska tecken på kläder från Arabien och ädelmetaller från Byzantion tog sig dit. [2] Kubb blev snabbt populärt tack vare sin enkelhet och att det lätt kunde spelas med t.ex. vedträn vilket även är hur spelet fått sitt namn då kubb är ett gammalt ord för huggen men ej kluven ved.

Kubb idag[redigera | redigera wikitext]

Det är värt att nämna att Föreningen Gutnisk Idrott" som grundades 1912 aldrig har betecknat spelet som ett traditionellt spel med härkomst på Gotland. Dock betonar de spelets traditionella sida samt dess historia. Spelet har vissa likheter med andra kägelspel som t.ex. bowling och boule vilket visar att de troligtvis delar ett gemensamt ursprung. Kubb har dock en unik egenskap, nämligen att det spelas av lag på en tvåsidig spelplan.

Sedan 1995 arrangeras VM i kubb på Gotland av Rone Gymnastik- och Idrottsklubb. År 2005 deltog 130 lag från 10 länder.

Mästerskap[redigera | redigera wikitext]

Vinnare kubb-VM

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Kubb är ett utomhusspel som spelas mellan två spelare eller två lag. Spelplanen är rektangulär, storleken kan variera men 5x8 meter är ett standardmått. Underlaget skall vara plant – en trädgårdsgräsmatta duger.

Pjäser[redigera | redigera wikitext]

 • Kungen – omkring 30 cm hög och tjockare än de andra kubbarna, 9x9 cm tjock
 • 10 kubbar – omkring 7x7 cm i tjocklek, 15 cm höga
 • 6 kastpinnar – runda omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka
 • 4 hörnpinnar och 2 mittpinnar

Spelregler för kubb[redigera | redigera wikitext]

Officiella spelregler[redigera | redigera wikitext]

Holländska laget Jan-Diederick en de Ravenvangers Holländska Mästerskapet 2016

Följande är de regler som används vid VM i kubb.[4]

 • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning. Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet.
 • Kubbarna får bara kastas med underhandskast, men får rotera om kastaren så önskar.
 • Kubbar kastas alltid från baslinjen (planens kortända).
 • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva. När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur. Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. Dock inte närmare än en längden av en kastpinne från kungen eller hörnpinnarna. De kubbar som kastats över korrekt reses upp av det försvarande laget så att de står upp.
 • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
 • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
 • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.

Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda. Skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs de på varandra. Denna regelvariant förkortar speltiden och ger en ny dimension åt utkasten.[förtydliga]

Pentakubb spelas av fem spelare eller lag. Man formar en femkant med kungen i mitten. Varje spelare (eller lag) placerar ut två kubbar på sin baslinje och kastar tre pinnar mot två de spelare/lag som befinner sig på motsatt sida, d.v.s. inte på de närmast till höger eller vänster. De kubbar som fälls kastas över av motståndaren i kastarens del av planen, d.v.s. den triangel som bildas från hörnen av spelarens baslinje till kungen. Denna inkastade kubb reses och måste sedan fällas av motståndarna innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen. Däremot får man inte gå fram och ställa sig vid den inkastade kubben när det är ens egen tur att kasta (om den alls finns kvar). När man rensat de två framförvarande baslinjerna, fäller man kungen. Samma regler gäller då som vid vanlig kubb.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=JHD-GeCF3REC&oi=fnd&pg=PA197&dq=kubb+game&ots=llhfHsPd66&sig=Fhglu-JTzwB3pKya8-HdAHFjyuI#v=onepage&q=kubb%20game&f=false "The Child's Right to Play: A Global Approach"
 2. ^ https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/07/vikingaklader-bar-spar-av-muslimskt-inflytande
 3. ^ Winarve, Yvonne (6 augusti 2012). ”Ekeby årets kubbvinnare”. Helagotland.se. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7855141. Läst 7 augusti 2012. 
 4. ^ http://www.vmkubb.com.ext.levonline.com/images/swedish.pdf[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]