Cornwall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Cornwall (olika betydelser).
Cornwall
Ceremoniellt grevskap och (mindre) enhetskommun
Flag of Cornwall.svg
Flagga
Land  Storbritannien
Riksdel England
Region Sydvästra England
Ingående distrikt Cornwall (enhetskommun), Scillyöarna (sui generis enhetskommun)
Administrativ huvudort Truro
Area 3 563 [1] km²
Folkmängd 501 267[1] (2001)
Befolkningstäthet 141 invånare/km²
GeoNames 2652355
Karta med Cornwall i England
Karta med Cornwall i England

Cornwall är ett brittiskt grevskap och en enhetskommun (unitary authority) i sydvästra England, beläget väster om Tamarfloden. Huvudort är Truro. Scillyöarna (Isles of Scilly eller Scilly Isles) utanför Cornwalls sydvästspets ingår också i grevskapet, men har haft separat förvaltning sedan slutet av 1800-talet.

Cornwall har med brittiska mått ett relativt milt klimat. Det är känt för sina trädgårdar, och på våren blommar näsduksträden och hagtornshäckarna. Grevskapet är även känt för den lokala cidern, som kallas cornish cider. Newquay har goda surfmöjligheter, med många stränder och ofta höga vågor. Staden ligger i nordvästra Cornwall och har en flygplats.

Cornwalls kust vid Bedruthan.

Historiskt har Cornwall haft en betydande gruvindustri, med brytning av tenn sedan antiken. Under senare tid har ekonomin varit mindre stark och inkomstnivån är en av Storbritanniens lägsta.

Cornwalls flagga.

Cornwalls traditionella keltiska befolkning kallas korner och deras språk korniska, vilket är nära besläktat med bretonska och kymriska. Området kallades även historiskt för Västra Wales. En del av Cornwalls invånare förespråkar större autonomi i Storbritannien. De mest extrema är organiserade inom Cornwalls befrielsearmé (CNLA) och kräver självständighet. Den extremistiska gruppen har dock inte gjort större väsen av sig sedan en serie attacker på 1980-talet. Den 24 april 2014 fick "cornish people" status som minoritetsfolk i likhet med skottar, walesare och irländare. Erkännandet är enligt EU:s ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och efter påtryckningar från Cornwalls självständighetsparti, Mebyon Kernow. [2]


Cornwall har en egen flagga, svart med ett vitt kors, känt som St. Piran's Cross (Pirans kors). Piran är Cornwalls skyddshelgon.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Key Statistics for local authorities in England and Wales”. Census 2001. Office for National Statistics. 2003. sid. 23. Arkiverad från originalet den 22 december 2003. http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20031222005406/http://www.statistics.gov.uk/downloads/census2001/KS_LA_E&W_part1.pdf. Läst 2 december 2009. 
  2. ^ Sydsvenskan 2014-04-25:"Lång kamp banade väg för nytt minoritetsfolk"