Kuggörarnas kapell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kuggörarnas kapell
Kyrka
Kuggörarnas kapell i september 2009
Kuggörarnas kapell i september 2009
Land Sverige Sverige
Län Gävleborgs län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Uppsala stift
Församling Hudiksvallsbygdens
församling
Plats Kuggörarna
Invigd 1778
Bebyggelse-
registret
21300000004015
interiör
interiör

Kuggörarnas kapell är en kyrkobyggnad på ön Kuggörarna utanför Hudiksvall. Kapellet tillhör Hudiksvallsbygdens församling i Uppsala stift.

På sommaren hålls gudstjänster i kapellet. Kapellet blev 200405 bestulet på kyrkoskatterna. Detta råkade även många andra kapell i Hälsingland ut för vid samma tid. Stöldgodset har återfunnits, men det är oklart om just Kuggörarnas kyrkskatter fanns med i fyndet.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kapellet ligger vid havet på en höjd med klappersten och stod färdigt 1778. Utvändigt är kapellet brädklätt och rödfärgat med vita knutar och fönsterluckor. På taket ses tre vindflöjlar av vilka två bär årtalet 1780. Ett separat litet hus kallas prästkammaren. Kapellets klocka är gjuten 1781 och hänger i en stapel på norra sidan om ingångsdörren. Kapellet har sluten bänkinredning och anses vara ursprunglig. I koret finns till höger en läsarebänk.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Predikstolskorgen har som motiv Kristus på korset och är sannolikt tillverkad 1778. På ramstycket, som omger predikstolen återges Kristi uppståndelse. Votivskeppet är från 1800-talet. På södra väggen hänger en oljemålning föreställande Jesus i Getsemane målad av Olof Westman. På den norra väggen hänger en tavla med ovanligt motiv, drottningen av Saba, båda tavlorna är skänkta av rådman Pehr Tröne år 1804.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kapellet i juli 2014.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]