Kulvert

Från Wikipedia
Kombinerad värmerörskulvert och transportkulvert
Valvet över Allhelgona kyrkogata i Lund, del av en kulvert ovan jord

En kulvert är en anlagd täckt gång eller tunnel, till exempel för att förbinda två eller flera byggnader med varandra inom ett sjukhusområde. Sådana kulvertar används för person- och varutransporter.

Inom fackspråk förekommer kulvertar i överförd betydelse.[1] Vägar som korsar vattendrag byggs så att de släpper igenom vattnet under vägbanan, i en trumma, en kulvert eller en bro, alltefter vattendragets storlek. För mindre bäckar eller för dagvatten från större terrängsänkningar där en trumma är otillräcklig, byggs vanligen en kulvert av huggen granit i cementbruk. Även bottnen utgörs ibland av ett omvänt valv, så att kulverten får en äggformig genomskärning. Framför mynningen görs en spåntpålning av plank för att hindra vattnet från att skära sig väg under kulvertens botten.

Även fjärrvärme-, fjärrkyle- och tappvattenledningar förläggs ofta i kulvertar (egentligen kulvertrör), där ledningsrören ligger inneslutna i ett grövre rör som skyddar mot omgivningen, inte sällan utfylld med isolering.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Kulvert
  2. ^ ”Kulvert”. Billigt El & VVS i Sverige AB. Arkiverad från originalet den 18 november 2022. https://web.archive.org/web/20221118233703/https://billigtvvs.se/vvs/varme/kulvert/. Läst 14 december 2022.