Kungliga Husgerådskammaren

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kungl. Husgerådskammaren)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kungl. Husgerådskammaren underhåller och vårdar den lösa inredningen på de tio kungliga slotten. Totalt handlar det om cirka 250 000 enskilda föremål, som ägs av staten och disponeras av kungen.

Husgeråd betydde förr i tiden lös inredning, det vill säga möbler, mattor, gardiner och vävda tapeter. Dessa skall vårdas och bevaras, så att de kan visas även i framtiden. För att underhålla föremålen i samlingarna krävs skickliga hantverksexperter: möbelsnickare, tapetserare, sömmerskor och konservatorer, som ser till att textiler, möbler och metaller hålls i skick. Föremål ur de kungliga samlingarna lånas ofta ut och visas vid utställningar både inom och utom Sverige.

Kungliga slottet sker stora delar av kungaparets representation. Det kan vara statsbesök, officiella besök, konseljer, mottagningar eller representationsmiddagar. Husgerådskammaren ser i detta sammanhang till att ge evenemangen en värdig inramning.

Husgerådskammaren ansvarar även för visningsverksamheten vid kungliga slottet, Ulriksdals slott, Rosendals slott, Gustav III:s paviljong på Haga och Riddarholmskyrkan. Slottsguiderna genomför mer än tre tusen visningar varje år. Särskilda visningar för barn är en populär aktivitet under sportlov, jul- och påskhelger. Vid övriga kungliga slott ansvarar respektive slottsförvaltning för visningsverksamheten.

Till Husgerådskammaren hör Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Museum Tre Kronor. Kammaren ansvarar vidare för visningen av Gustav III:s antikmuseum i Stockholms slott, samt för förvaltningen av de Bernadotteska familjestiftelserna.

Bernadottebiblioteket innehåller dynastins böcker, totalt cirka 130 000 nummer. Här finns också den bernadotteska fotosamlingen med 800 000 fotografier. Bilderna är tillgängliga för allmänheten. Försäljningen av kort bedrivs som vanlig bildbyråverksamhet.

Överintendenter för Kungliga Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]